Κύμα ευρωπαϊκών επενδύσεων προς περιορισμό του άνθρακα

Κύμα ευρωπαϊκών επενδύσεων προς περιορισμό του άνθρακα

41
Κύμα ευρωπαϊκών επενδύσεων προς περιορισμό του άνθρακα

Μεγάλο κύμα ευρωπαϊκών επενδύσεων στον τομέα της δέσμευσης και της αποθήκευσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CCS) αναμένεται σύντομα, σύμφωνα με την αναλύτρια εταιρεία Rystad Energy.

Η εταιρεία αναφέρει ότι, έπειτα από πολλές και δαπανηρές μελέτες και έρευνες σχετικά με τις τεχνολογίες CCS, η Ευρώπη βρίσκεται σε θέση να προβεί σε υλοποίηση εγχειρημάτων μεγάλης κλίμακας, ενώ εκτιμά ότι το κόστος τους αναμένεται να φτάσει τα 35 δισ. ευρώ έως το 2035. Ακόμη, χάρη σε αυτά τα projects, καθώς και στην ήδη υπάρχουσα τεχνολογία, υπολογίζεται ότι έως το 2035 θα έχουν δεσμευτεί και αποθηκευτεί στην Ευρώπη περίπου 75 εκατ. τόνοι άνθρακα.

Η Rystad Energy αναφέρει επίσης ότι μέχρι στιγμής μόνο στην Ευρώπη βρίσκονται στα σκαριά τουλάχιστον δέκα «πράσινα» εγχειρήματα μεγάλης κλίμακας, τα οποία πολύ πιθανόν να έχουν τεθεί σε πλήρη ισχύ πριν από το 2035. Τα περισσότερα από αυτά θα υλοποιηθούν σε χώρες όπως η Νορβηγία, η Μ. Βρετανία, η Δανία και η Ολλανδία.

Τα εγχειρήματα CCS τα οποία αναμένεται να τεθούν πρώτα σε ισχύ είναι τα Acorn CCS, Northern Lights και Porthos. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Rystad Energy, τα projects θα αλλάξουν τα δεδομένα, αφού θα ξεδιαλύνουν όποιες αμφιβολίες και αβεβαιότητες υπάρχουν σχετικά με την τεχνολογία CCS.

Οι εκτιμήσεις της αναλύτριας εταιρείας, βάσει των ήδη σχεδιασμένων ευρωπαϊκών εγχειρημάτων, κάνουν λόγο για δέσμευση και αποθήκευση επιπλέον 3 εκατ. τόνων άνθρακα ανά έτος για την περίοδο 2021-2025. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στα 7 εκατ. τον χρόνο για την επόμενη πενταετία (2026-2030), ενώ έως το 2035 αναμένεται να έχει φτάσει συνολικά τους 75 εκατ. τόνους άνθρακα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.