Σόγια: Φρένο στις αμερικανικές εξαγωγές το α΄ εξάμηνο

Σόγια: Φρένο στις αμερικανικές εξαγωγές το α΄ εξάμηνο

62
Σόγια: Φρένο στις αμερικανικές εξαγωγές το α΄ εξάμηνο

Οι εξαγωγές φασολιών σόγιας των ΗΠΑ προς την Ασία επλήγησαν σημαντικά από την πανδημία του Covid-19, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της BIMCO. Συνολικά, εξήχθησαν 9 εκατ. τόνοι κατά το H1 του 2020, συνιστώντας πτώση κατά 33% σε σχέση με τους 13,7 εκατ. τόνους που οι ΗΠΑ εξήγαγαν προς τα κράτη της Ασίας το H1 του 2019.

Η BIMCO αναφέρει ότι, παρά τα ικανοποιητικά επίπεδα εξαγωγών του Ιανουαρίου, οι εξαγωγές του εν λόγω εμπορεύματος αντιπροσώπευσαν το 29% των συνολικών αγροτικών εξαγωγών των ΗΠΑ για το πρώτο μισό του 2020.

Γενικότερα, το τοπίο σχετικά με τις εξαγωγές φασολιών σόγιας φαίνεται να χαρακτηρίζεται από πτωτική τάση κατά το Q2, κυρίως λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων που περιβάλλουν το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Ωστόσο, σημαντικό μερίδιο έχει και η εποχικότητα, καθώς η εμπορική περίοδος για τα φασόλια σόγιας ολοκληρώθηκε στις 31 Αυγούστου.

Από τις παγκόσμιες γεωπολιτικές διενέξεις φαίνεται να έχει επωφεληθεί η Βραζιλία, η οποία έλαβε τη σκυτάλη στα γεωργικά προϊόντα, εξάγοντας 37,6 εκατ. τόνους φασολιών σόγιας κατά το β΄ τρίμηνο του 2020.

Τέλος, ο κ. Peter Sand, ναυτιλιακός αναλυτής της BIMCO, καταλήγει ότι η εμπορική περίοδος 2020-2021 μπορεί να αλλάξει το πτωτικό μοτίβο που έχουν δημιουργήσει οι προηγούμενες τρεις εμπορικές περίοδοι, δημιουργώντας έτσι αισιοδοξία σχετικά με το μέλλον των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.