Μ. Βρετανία: Ναυτιλία και ενέργεια σε πρώτο πλάνο

Μ. Βρετανία: Ναυτιλία και ενέργεια σε πρώτο πλάνο

115
Μ. Βρετανία: Ναυτιλία και ενέργεια σε πρώτο πλάνο

Σε επίσημη διαβούλευση έχει προβεί το βρετανικό Υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής (BEIS), με σκοπό να εξετάσει το κατά πόσο η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίξει ενεργειακά projects εντός της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ίδιο το υπουργείο, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην υλοποιησιμότητα υπεράκτιων αιολικών πάρκων και άλλων βιώσιμων ενεργειακών εγχειρημάτων.

Το υπουργείο καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη της ευρύτερης ναυτιλίας της Μ. Βρετανίας να συσκεφθούν και να προτείνουν τρόπους χρηματοδότησης των εν λόγω εγχειρημάτων, καθώς και τρόπους εξοικονόμησης του κόστους τους.

Η διαβούλευση βασίζεται στη μέχρι τώρα επιτυχία της Μ. Βρετανίας στον ενεργειακό κλάδο, με περισσότερο από το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών της χώρας να καλύπτονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το βρετανικό υπουργείο αναφέρει ότι η Μ. Βρετανία πρέπει να χτίσει επάνω στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον ενεργειακό κλάδο και να επενδύσει σε ναυτιλιακές τεχνολογίες, οι οποίες μπορούν να ωφελήσουν ολόκληρη τη νησιωτική χώρα.

Για παράδειγμα, τα ενεργειακά εγχειρήματα με επίκεντρο την παλιρροϊκή ενέργεια μπορούν να ωφελήσουν τα Highlands της Σκωτίας και το βόρειο κομμάτι της Ουαλίας, ενώ τα υπεράκτια αιολικά πάρκα μπορούν να υλοποιηθούν με μεγαλύτερη επιτυχία στα βαθέα ύδατα της Ουαλίας και της νοτιοδυτικής Αγγλίας.

Φωτό: Stefan Sauer/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.