Όλα όσα δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας για την ασφάλεια στη θάλασσα και...

Όλα όσα δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας για την ασφάλεια στη θάλασσα και την προστασία των πολιτών

197
Όλα όσα δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας για την ασφάλεια στη θάλασσα και την προστασία των πολιτών

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στους τρεις κύριους στρατηγικούς στόχους όπως τέθηκαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου στην αρχή του καλοκαιριού.

Η Προστασία των θαλάσσιων συνόρων μας, η προστασία της υγείας πληρωμάτων και επιβατών στην ακτοπλοΐα ασφάλεια στις παραλίες και τις θάλασσες αποτέλεσαν τους κύριους στόχους της στρατηγικής όπως είχε ανακοινωθεί και όπως παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργείο ναυτιλίας στον Πειραιά, παρουσία του Αρχηγού του ΛΣ και των γενικών γραμματέων του υπουργείου.

Για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων ο υπουργός τόνισε:

«Εντυπωσιακά είναι, τα αποτελέσματα της ενίσχυσης, με πρόσθετα μέσα και προσωπικό, των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Λιμενικού Σώματος, στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας.

Οι μεταναστευτικές ροές, από την 1η Μαρτίου έως σήμερα, έχουν μειωθεί κατά 84% σε σχέση με το 2019. Τον Ιούλιο μειώθηκαν κατά 94%, ενώ τον Αύγουστο η μείωση ήταν ακόμα μεγαλύτερη, φτάνοντας το 95%. Από την αρχή του χρόνου έχει αποτραπεί η είσοδος σε 10.000 άτομα.

Για να έχουμε όλοι πλήρη εικόνα για το τεράστιο μέγεθος των προσπαθειών των στελεχών του Λιμενικού, αρκεί να σας ενημερώσω ότι μόνο τον Αύγουστο είχαμε 68 περιπτώσεις εντοπισμού και αποτρέψαμε την είσοδο περίπου 3.000 ατόμων στη χώρα μας. Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η Τουρκική Ακτοφυλακή όχι μόνο δεν συνεργάζεται, όπως οφείλει, αλλά – αντιθέτως – συχνά συνοδεύει σκάφη με πρόσφυγες και μετανάστες έως τα σύνορα μας και επιχειρεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Θέλω για μία ακόμα φορά να ευχαριστήσω τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι φυλάσσουν, ημέρα και νύχτα, τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας, με αποφασιστικότητα, με σεβασμό στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και με απόλυτη προτεραιότητα το σεβασμό της ανθρώπινης ζωής. Κάτι που αποδείχτηκε, για ακόμα μία φορά, πολύ πρόσφατα, με την τεράστια επιχείρηση κοντά στη Χάλκη και τη διάσωση 100 περίπου συνανθρώπων μας».

D85_9506

Σχετικά με την προστασία της υγείας πληρωμάτων και επιβατών στην εμπορική ναυτιλία ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε:

«Όπως γνωρίζετε, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία, σχεδιάστηκαν τα κατάλληλα πρωτόκολλα και εφαρμόστηκαν εγκαίρως τα σωστά μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί στο μέγιστο βαθμό η υγεία πληρωμάτων και επιβατών.

Προφανώς, όταν μιλάμε για εκατομμύρια επιβάτες – μόνο από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, από την 1η Ιουνίου έως το τέλος Αυγούστου διακινήθηκαν 2.421.858 επιβάτες – όταν μιλάμε για εκατοντάδες δρομολόγια, θα υπάρξουν – και υπήρξαν – και παραβάσεις. Κάποια περιστατικά συνωστισμού σε λιμάνια, όπως και κάποια περιστατικά όπου επιβάτες δεν φορούσαν μάσκα ή δεν τη φορούσαν σωστά.

Ακριβώς γι’ αυτό λάβαμε πρόσθετα μέτρα. Με ελέγχους κλιμακίων του Λιμενικού Σώματος και πάνω στα πλοία, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, με αυξημένα μέτρα στα λιμάνια, ειδικά σε ημέρες και ώρες αιχμής, αλλά και με αυξημένο αριθμό ελέγχων γενικότερα. Συνολικά, τα περίπου 2000 στελέχη του Λιμενικού Σώματος που ανέλαβαν τους ελέγχους, είχαν μέχρι χθες προχωρήσει σε 49.644 ελέγχους και σε 975 περιπτώσεις, που διαπιστώθηκε παράβαση, είχαν επιβληθεί πρόστιμα.

Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί δεν έχουμε μέχρι σήμερα κρούσμα σε μέλος πληρώματος. Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί κάποια περιστατικά απείθαρχων ασθενών, αντιμετωπίστηκαν με την πλήρη εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Είμαστε – γενικά – ικανοποιημένοι από την προσπάθεια των πληρωμάτων για την τήρηση των μέτρων. Προφανώς, όμως, επιζητούμε πάντοτε το καλύτερο».

D85_9519

Αναφορικά με την ασφάλεια των λουόμενων και επισκεπτών σε παραλίες και θάλασσες ο υπουργός παρουσίασε τα ακόλουθα στοιχεία:

«Ιδιαιτέρως έντονη ήταν αυτό το καλοκαίρι η προσπάθεια για ασφαλέστερες παραλίες και θάλασσες.

Με νομοθετικές αλλαγές που ήδη έχουμε προωθήσει θα αυξηθεί ο αριθμός των ναυαγοσωστών, αλλά και οι ώρες ναυαγοσωστικής κάλυψης και κυρίως θα επεκταθεί η παρουσία ναυαγοσωστών και στις πολυσύχναστες παραλίες. Από 76% κάλυψη λουτρικών εγκαταστάσεων το 2019, ανεβήκαμε φέτος στο 87%. Για να πιστοποιήσουμε μάλιστα την ορθή λειτουργία των ναυαγοσωστών, πραγματοποιήθηκαν περίπου 4.000 έλεγχοι.

Παραλλήλως, για πρώτη φορά, με την αναβάθμιση του Πληροφοριακού Συστήματος της Λιμενικής Αστυνομίας που έχει αναπτύξει και δωρίσει το SafeWaterSports, είχαμε ελέγχους με την χρήση tablet και on line πρόσβαση των στελεχών του Λιμενικού Σώματος στις πληροφορίες που χρειάζονται. Σημαντική ήταν επίσης η δημιουργία του γραφείου «Ψηφιακής Διαχείρισης – Ελέγχου θαλάσσιων δραστηριοτήτων & ασφάλειας στη θάλασσα», εντός της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των απαραίτητων δράσεων.

Τα στοιχεία του φετινού καλοκαιριού, δείχνουν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Τα συμβάντα, έως και τις 28 Αυγούστου ήταν 200, λιγότερα από τα μισά σε σχέση με τα 434 του 2019, από 1η Ιουνίου έως και 31 Αυγούστου οι πνιγμοί ήταν 44 από 182 που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2019, τα περιστατικά τραυματισμού 24 έναντι 58. Πρόκειται ασφαλώς για σημαντική πρόοδο, που υποδεικνύει ότι σε αυτόν τον δρόμο πρέπει να συνεχίσουμε, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Θέλω συνολικά να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου και το προσωπικό του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη συμβολή τους στην προσπάθεια όλων αυτών των μηνών, θέλω να ευχαριστήσω τους δύο Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου, την ηγεσία και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος για την τεράστια προσπάθεια και προσφορά τους, αλλά και τα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας για τη δική τους προσπάθεια, καθώς και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες για τη συνεργασία τους στην τήρηση των μέτρων.

Θέλω να σας βεβαιώσω ότι στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, συνεχίζουμε την προσπάθεια ώστε να μείνουμε υγιείς, συνεχίζουμε την προσπάθεια για να είμαστε ασφαλείς στις παραλίες και τη θάλασσα, συνεχίζουμε την προσπάθεια για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της πατρίδας μας, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.