Drones στις υπηρεσίες των logistics

Drones στις υπηρεσίες των logistics

198
Drones στις υπηρεσίες των logistics

Η νορβηγική εταιρεία Equinor απέστειλε drone για τη μεταφορά ενός 3D-printed φορτίου, και συγκεκριμένα εξαρτήματος σωσιβίου, από τη στεριά σε παράκτια πλατφόρμα πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα. Σύμφωνα με την Equinor, πρόκειται για την πρώτη τέτοια μεταφορά.

Η απόσταση που κάλυψε το drone από το Mongstad στο υπεράκτιο πετρελαϊκό πεδίο Troll ήταν 80 χλμ. Η πτήση διήρκεσε μία ώρα και το drone πέταξε σε ύψος περίπου 5.000 ποδιών.

Όπως σημειώνει η Equinor σε ανακοίνωσή της, ήταν η πρώτη δοκιμή drone για τη μεταφορά εμπορεύματος από τη στεριά σε παράκτια πλατφόρμα πετρελαίου.

«Η ανάπτυξη είναι γρήγορη και διαβλέπουμε τη δυναμική της τεχνολογίας drone, η οποία μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που δραστηριοποιούμαστε πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας», σχολίασε ο κ. Arne Sigve Nylund, President for Development and Production Norway της Equinor.

O ίδιος πρόσθεσε ότι τα drones μπορούν να ενισχύσουν την ασφάλεια, την παραγωγική αποδοτικότητα, ενώ συμβάλλουν και στη μείωση των εκπομπών CO2 από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας.

Το drone που συμμετείχε στην πρώτη αυτή δοκιμή είναι μήκους 4 μ. και βάρους άνω των 100 κιλών, ενώ μπορεί να μεταφέρει φορτία έως και 50 κιλών.

Πέραν των δραστηριοτήτων logistics, τα drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της τεχνικής κατάστασης υπεράκτιων εγκαταστάσεων, τον εντοπισμό πετρελαιοκηλίδων αλλά και την αποφυγή ατυχημάτων στη θάλασσα, τονίζει η Equinor. Την ίδια ώρα εξηγεί ότι η επιλογή ενός 3D-printed φορτίου είναι λογική, καθώς πρόκειται για μία ακόμα τεχνολογία που θα αλλάξει τον τρόπο που δραστηριοποιείται η νορβηγική εταιρεία.

Φωτό: Ole Jørgen Bratland/ Equinor ASA

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.