Άνθρακας: Τα απαισιόδοξα μηνύματα για τις τιμές στην Ασία

Άνθρακας: Τα απαισιόδοξα μηνύματα για τις τιμές στην Ασία

81
Άνθρακας: Τα απαισιόδοξα μηνύματα για τις τιμές στην Ασία

Ιδιαίτερα απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις σχετικά με τις ασιατικές τιμές άνθρακα, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters. Οι τιμές άνθρακα στην Ασία για το 2020 έχουν μέχρι στιγμής καταγράψει πτώση κατά 25%, λόγω του ξεσπάσματος της

πανδημίας του Covid-19, η οποία έχει δώσει ισχυρά χτυπήματα στην κινεζική ζήτηση για τα εν λόγω προϊόντα.

Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του άνθρακα στην Ασία βρίσκεται σε χαμηλό πέντε ετών, φτάνοντας στα 50 δολάρια ανά τόνο. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Reuters, οι παραγωγοί άνθρακα θα χρειαστούν αρκετό διάστημα για να επιτύχουν τέλεια ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι τα αποθέματα άνθρακα σε πολλές ασιατικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις σχετικά με τη ζήτηση του άνθρακα, αυτές κάνουν λόγο για πτώση κατά περίπου 60-70 εκατ. τόνους για το 2020 σε σχέση με το 2019, ενώ, σύμφωνα με το International Energy Agency, η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα αναμένεται να φτάσει τους 5,6 τρισ. τόνους έως το 2024.

Τις δυσοίωνες εκτιμήσεις σχετικά με τις ασιατικές τιμές άνθρακα επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ένας σημαντικός αριθμός ασιατικών επιχειρήσεων χρησιμοποιούν LNG για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών.

Τέλος, τροχοπέδη στην ανάκαμψη της τιμής του άνθρακα αποτελεί και η απαγόρευση της Κίνας για εισαγωγές από την Αυστραλία λόγω αυστηρών ποσοστώσεων, οι οποίες κατά πολλούς αναλυτές έχουν πολιτικό κίνητρο λόγω των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.