Αναταράξεων συνέχεια για τις σινοαμερικανικές σχέσεις

Αναταράξεων συνέχεια για τις σινοαμερικανικές σχέσεις

137
Αναταράξεων συνέχεια για τις σινοαμερικανικές σχέσεις

Είκοσι τέσσερις κινεζικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η China Shipbuilding Group, εισήλθαν στη μαύρη λίστα νομικών προσώπων των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, η μεγαλύτερη ναυπηγική εταιρεία της Κίνας καθώς και άλλες 23 κινεζικές εταιρείες βοήθησαν τον κινεζικό στρατό να αναγείρει στρατιωτικές υποδομές και να τοποθετήσει τα στρατεύματά του σε τεχνητά νησιά της εν λόγω θαλάσσιας περιοχής.

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος της πρεσβείας της Κίνας στην Ουάσιγκτον δήλωσε ότι «τα νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Κίνας και είναι απολύτως λογικό να χτίζουμε εγκαταστάσεις και να αποστέλλουμε τα στρατεύματά μας εκεί».

Η εν λόγω διαμάχη μεταξύ Ουάσιγκτον-Πεκίνου απλώς ρίχνει λάδι στις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι τα χερσαία εδάφη που περιβάλλουν τη Νότια Σινική Θάλασσα διεκδικούνται και από το Μπρουνέι, τη Μαλαισία, την Ταϊβάν και το Βιετνάμ. Η Κίνα ωστόσο παραμένει ανένδοτη, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται δικαιωματικά για δικά της εδάφη.

Φωτό: Ng Han Guan/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.