Σε κρίσιμη καμπή τα οικονομικά των αεροπορικών εταιρειών

Σε κρίσιμη καμπή τα οικονομικά των αεροπορικών εταιρειών

111
Σε κρίσιμη καμπή τα οικονομικά των αεροπορικών εταιρειών

Η πιστοληπτική ικανότητα κολοσσών της αεροπορικής βιομηχανίας επίσης έχει πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, όπως καταδεικνύει νέα έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA).

Πιο συγκεκριμένα, η IATA συνέκρινε την πιστοληπτική ικανότητα των 40 κορυφαίων εταιρειών του κλάδου πριν και μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, σε μια προσπάθεια να αξιολογήσει τον αντίκτυπο του Covid-19 στην οικονομική βιωσιμότητα των αεροπορικών εταιρειών.

Αναμφίβολα, η αεροπορική βιομηχανία πλήττεται βάναυσα από την κρίση, καθώς οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και το κλείσιμο των συνόρων σε πολλές χώρες ουσιαστικά «καθήλωσαν» στο έδαφος την πλειονότητα των αεροπορικών εταιρειών.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΙΑΤΑ, πριν από την κρίση η πιστοληπτική ικανότητα του 80% του δείγματος των εταιρειών ξεπερνούσε τη βαθμίδα Β+, ενώ η μέση αξιολόγηση κινούνταν σε ένα εύρος βαθμίδων μεταξύ BB+ και ΒΒ-. Παρά το γεγονός ότι η βιομηχανία επιχείρησε να αντιδράσει γρήγορα στη σφοδρή κρίση μέσω μείωσης των δαπανών, η κατακόρυφη πτώση στη ζήτηση επιδείνωσε τη ρευστότητα και τις οικονομικές προοπτικές του κλάδου.

Ως εκ τούτου, με την έξαρση του κορονοϊού, η μέση αξιολόγηση για τις 40 κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες μετατοπίστηκε στην κατηγορία «highly speculative» (υψηλού κινδύνου ‒ υψηλής κερδοσκοπίας). Τέλος, πολλές εταιρείες είδαν την αξιολόγηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας να υποχωρεί στην κατώτερη βαθμίδα, αντανακλώντας υψηλό επενδυτικό ρίσκο.

Φωτό: StockSnap/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.