Πετρελαϊκοί κολοσσοί αποχαιρετούν το Ιράν;

Πετρελαϊκοί κολοσσοί αποχαιρετούν το Ιράν;

273
Πετρελαϊκοί κολοσσοί αποχαιρετούν το Ιράν;

Έτοιμη να αναλάβει το μερίδιο του ενεργειακού κολοσσού Total στο mega-project του κοιτάσματος φυσικού αερίου South Pars είναι η κρατική εταιρεία ενέργειας της Κίνας, CNPC.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα προβούν σε επιβολή νέων κυρώσεων στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο του Ιράν. Το γεγονός αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού από το South Pars στον Περσικό Κόλπο, το οποίο διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου σε ένα και μόνο κοίτασμα.

Εάν η Total όντως αποσυρθεί από το project, τότε η CNPC θα εξαγοράσει το 50,1% του συνολικού μεριδίου στο κοίτασμα, γεγονός που θα την καταστήσει διαχειρίστρια του project.

Παρά το γεγονός ότι οι κυρώσεις ΗΠΑ-Ιράν είναι αμφίδρομες, πολλές εταιρείες, όπως η ιαπωνική Inpex, φαίνεται πως έχουν θορυβηθεί από τις αμερικανικές κυρώσεις και εγκαταλείπουν τα ενεργειακά τους projects επί ιρανικού εδάφους.

Παρότι δεν είναι γνωστό το αν η CNPC έχει λάβει την έγκριση της κινεζικής κυβέρνησης για να προβεί στην εν λόγω κίνηση, εντούτοις κάτι τέτοιο αναμένεται να δυσχεράνει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις Ουάσιγκτον-Πεκίνου.

Φωτό: Ho Handout/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.