Καθαρότερα λιμάνια στις ΗΠΑ

Καθαρότερα λιμάνια στις ΗΠΑ

237
Καθαρότερα λιμάνια στις ΗΠΑ

Οι γερανοί που χρησιμοποιούνται από τον μεγαλύτερο τερματικό σταθμό του λιμένα του Όκλαντ πέτυχαν μείωση των εκπομπών τους από τη χρήση diesel κατά 95%, κατόπιν αντικατάστασης των συμβατικών μηχανών τους με υβριδικές. H εν λόγω εξέλιξη αποτελεί μέρος του «clean air project», για την εξάλειψη των εκπομπών καυσαερίων από τη χρήση diesel καθώς και αερίων του θερμοκηπίου από τις δραστηριότητες του λιμένα.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του τερματικού, Stevedoring Services of America (SSA), ανέφερε ότι το εν λόγω project αναμένεται να μειώσει τις ετήσιες εκπομπές diesel από τους γερανούς του Oakland International Container Terminal (OICT) κατά περίπου 1.200 μετρικούς τόνους.

Ο Crane Manager του OICT, Ken Larson, δήλωσε ότι η χρήση μπαταριών για τη λειτουργία των γερανών του τερματικού σταθμού  είχε σημαντικά και θεαματικά αποτελέσματα, ενώ ο ίδιος δήλωσε έκπληκτος με τη συνεχή πτώση των συνολικών εκπομπών που παράγουν οι γερανοί.

Πέρα από τη μείωση που καταγράφηκε στις εκπομπές, οι γερανοί απαιτούν πλέον λιγότερο diesel για τη λειτουργία τους. Σύμφωνα με την SSA, το «clean air project» θα μειώσει την κατανάλωση diesel των γερανών κατά 93%. Εκεί που οι παλαιότερες μηχανές κατανάλωναν συνήθως 10-13 γαλόνια diesel ανά ώρα, τώρα πλέον καταναλώνουν τα τρία τέταρτα ενός και μόνο γαλονιού.

Φωτό: Nilantha Ilangamuwa/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.