Σιδηρομετάλλευμα: Η μεταβλητότητα, χαρακτηριστικό των τιμών;

Σιδηρομετάλλευμα: Η μεταβλητότητα, χαρακτηριστικό των τιμών;

117
Σιδηρομετάλλευμα: Η μεταβλητότητα, χαρακτηριστικό των τιμών;

Υψηλή μεταβλητότητα στην τιμή του σιδηρομεταλλεύματος, απόρροια του νέου κύματος εξάπλωσης του κορονοϊού και της αβεβαιότητας για τις διά θαλάσσης προμήθειες από τη Βραζιλία και άλλες χώρες, βλέπει ο μεταλλευτικός κολοσσός BHP.

Είναι γνωστό ότι η Βραζιλία, εδώ και αρκετό καιρό, μάχεται κατά της πανδημίας, με τα ημερήσια κρούσματα να αυξάνονται διαρκώς ενώ η παγκόσμια προσφορά σιδηρομεταλλεύματος προσπαθεί ακόμα να ανακάμψει από το ατύχημα στο ορυχείο Brumadinho τον Ιανουάριο του 2019.

Ανάλυση της BΗP καταδεικνύει ότι χώρες όπως η Νότια Αφρική, το Περού και άλλες θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις σε ό,τι αφορά τις προμήθειες σιδηρομεταλλεύματος ελέω πανδημίας και τοπικών παραγόντων. Η εταιρεία εκτιμά επίσης ότι οι εξαγωγές της Βραζιλίας θα καθυστερήσουν να εισέλθουν σε φάση κανονικότητας.

Οι εξαγωγές της Ινδίας, από την άλλη, έχουν αυξηθεί, καθώς η εγχώρια ζήτηση έχει χτυπηθεί από το lockdown στη χώρα. Η BHP εκτιμά ότι οι τιμές σιδηρομεταλλεύματος μακροπρόθεσμα θα επηρεαστούν από τις υψηλότερες δαπάνες των ορυχείων σε Αυστραλία και Βραζιλία, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο λειτουργίας νέων ορυχείων στη Δυτική Αφρική.

Πρόσφατα, οι τιμές σιδηρομεταλλεύματος άγγιξαν τα $130/mt CFR China.

Φωτό: Michael REYNOLDS/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.