ΗΠΑ-Κίνα: Τα δεξαμενόπλοια θα «συσφίξουν» τις σχέσεις τους

ΗΠΑ-Κίνα: Τα δεξαμενόπλοια θα «συσφίξουν» τις σχέσεις τους

232
ΗΠΑ-Κίνα: Τα δεξαμενόπλοια θα «συσφίξουν» τις σχέσεις τους

Σε ναυλώσεις δεξαμενόπλοιων για τη μεταφορά 37 εκατ. βαρελιών αργού από τις ΗΠΑ προέβη η Κίνα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg. Πρόκειται για ρεκόρ πετρελαϊκών εισαγωγών από πλευράς Κίνας, η οποία με την εν λόγω κίνηση επιχειρεί να κατευνάσει τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί με τις ΗΠΑ και να τηρήσει τους όρους της εμπορικής της συμφωνίας με την Ουάσιγκτον.

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα δεσμεύτηκε να αγοράσει αμερικανικά εμπορεύματα ενέργειας συνολικής αξίας $18,5 δισ. για το 2020, καθώς και $33,9 δισ. για το 2021. Τα εν λόγω εμπορεύματα περιλαμβάνουν αργό, LNG και προϊόντα άνθρακα. Ωστόσο, η πανδημία του κορονοϊού στάθηκε τροχοπέδη στην εκπλήρωση των κινεζικών υποχρεώσεων απέναντι στις ΗΠΑ, καθώς η ζήτηση μειώθηκε ραγδαία. Ήδη πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας υπήρχαν αμφιβολίες για το αν η Κίνα θα κατάφερνε να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, καθώς οι πτώσεις στη ζήτηση πετρελαίου και LNG δεν δημιουργούσαν τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Η πανδημία ήρθε απλώς για να επισφραγίσει τις όποιες ανησυχίες.

Παρ’ όλα αυτά, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι κινεζικές πετρελαϊκές εισαγωγές στο σύνολό τους, για το πρώτο μισό του 2020, ξεπέρασαν αυτές της ίδιας περιόδου του 2019, φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 10,78 εκατ. βαρέλια την ημέρα, παρά την πανδημία. Αύξηση κατέγραψαν επίσης οι κινεζικές πετρελαϊκές εισαγωγές από τις ΗΠΑ, ξεπερνώντας το 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ωστόσο, οι εισαγωγές αυτές, μολονότι σημαντικές, ήταν λιγότερες από αυτές που η Κίνα είχε συμφωνήσει με τις ΗΠΑ.

Φωτό: Joey Velasquez/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.