Η παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την πετρελαιοκηλίδα στον Μαυρίκιο 

Η παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την πετρελαιοκηλίδα στον Μαυρίκιο 

269
Η παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την πετρελαιοκηλίδα στον Μαυρίκιο 

H καταστροφική πετρελαιοκηλίδα στην ανατολική ακτή του Μαυρικίου αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της ανάγκης υιοθέτησης και εφαρμογής των διεθνών νομοθεσιών για την προστασία των θαλασσών και των μικρών νησιωτικών κρατών και των οικοσυστημάτων τους, σημειώνει χαρακτηριστικά με ανακοίνωσή της η UNCTAD των Ηνωμένων Εθνών.

Μάλιστα η UNCTAD αναφέρει ότι η προσάραξη του φορτηγού πλοίου στον Μαυρίκιο τον περασμένο μήνα έχει ως αποτέλεσμα να απειλείται η ευαίσθητη βιοποικιλότητα στην περιοχή, η ασφάλεια της τροφικής αλυσίδας ενώ και ο τουρισμός, που ήδη βάλλεται από την πανδημία, αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά.

«Είναι αναγκαία η παγκόσμια συμμετοχή στο υπάρχον νομικό πλαίσιο, όπου όλα τα κράτη θα αποτελούν μέλη συμφωνιών, έτσι ώστε όταν τέτοια ατυχήματα συμβαίνουν, ευάλωτες χώρες να προστατεύονται», σχολίασε η κ. Shamika N. Sirimanne, διευθύντρια της UNCTAD technology and logistics.

Ενώ αρκετές διεθνείς συμβάσεις διέπουν την προστασία των θαλασσών, εντούτοις ορισμένες δεν έχουν επικυρωθεί από όλες τις χώρες, ενώ άλλες δεν έχουν ακόμη τεθεί σε ισχύ.

Την ίδια ώρα διαφορετικοί τύποι πλοίων υπόκεινται σε ξεχωριστές συμβάσεις, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για ατυχήματα όπως σε αυτά του Μαυρικίου, τονίζει η UNCTAD.

«Ο στόχος 14 της βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών κάνει έκκληση για προστασία της ζωής κάτω από το νερό και αυτό συνιστά ελαχιστοποίηση της ρύπανσης με κάθε δυνατό τρόπο», καταλήγει η κ. Sirimanne.

Φωτό: Reuben Pillay/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.