Πτώση ρεκόρ της απασχόλησης στην Μεγάλη Βρετανία

Πτώση ρεκόρ της απασχόλησης στην Μεγάλη Βρετανία

160
Πτώση ρεκόρ της απασχόλησης στην Μεγάλη Βρετανία

Ο αριθμός των εργαζομένων στη Βρετανία μειώθηκε κατά 220.000 το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η μεγαλύτερη μείωση από το 2009, καθώς η κρίση του Covid-19 έπληξε τον αριθμό των αυτοαπασχολούμενων, ανέφερε το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων μειώθηκε σε δραματικά επίπεδα, ειδικά σε ηλικίες άνω των 55 ετών, ενώ αντίθετα ο αριθμός των μισθωτών εργαζομένων αυξήθηκε.

Συνολικά από την αρχή της κρίσης του κορονοϊού οι απώλειες των θέσεων εργασίας φτάνουν τις 730.000. Οι απώλειες θέσεων εργασίας αναμένεται να αυξηθούν καθώς η βρετανική κυβέρνηση προγραμματίζει τον τερματισμό του προγράμματος διατήρησης θέσεων εργασίας που προστατεύει τους εργαζομένους σε κλάδους που πλήττονται, στα τέλη Οκτωβρίου.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι παρότι τα προγράμματα στήριξης της κυβέρνησης λειτούργησαν, οι απώλειες θέσεων εργασίας ήταν αναπόφευκτες. «Πάντα ήμουν ξεκάθαρος ότι δεν μπορούμε να προστατεύσουμε κάθε θέση εργασίας, αλλά μέσω του Σχεδίου για Θέσεις Εργασίας (Plan for Jobs) έχουμε ένα σαφές σχέδιο για την προστασία, στήριξη και δημιουργία θέσεων εργασίας για να διασφαλίσουμε ότι κανένας δεν θα μείνει χωρίς ελπίδα», είπε ο Βρετανός αξιωματούχος.

Το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε στο 3,9%, αλλά αυτό αντικατοπτρίζει την αύξηση των ατόμων που είχαν σταματήσει να αναζητούν εργασία και ως εκ τούτου δεν θεωρήθηκαν άνεργοι, ανέφερε το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών. Επιπλέον, περίπου 300.000 άτομα δήλωσαν τον Ιούνιο ότι απασχολούνταν παρόλο που έλειπαν από τη δουλειά και δεν έλαβαν καμία αμοιβή.

Στις αρχές Αυγούστου, η Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεπε ότι το ποσοστό ανεργίας θα έφτανε το 7,5% στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Φωτό: Yulia Chinato/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.