Eνεργειακά παιχνίδια δίχως τέλος στη Βόρεια Θάλασσα

Eνεργειακά παιχνίδια δίχως τέλος στη Βόρεια Θάλασσα

267
Eνεργειακά παιχνίδια δίχως τέλος στη Βόρεια Θάλασσα

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas εξέφρασε τη «δυσαρέσκειά» του στον Αμερικανό ομόλογό του Mike Pompeo για την απειλή κυρώσεων της Ουάσινγκτον εναντίον ενός γερμανικού λιμένα που εμπλέκεται στην εμπορική εκμετάλλευση ενός αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας ερωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με επιστολή τριών Αμερικανών γερουσιαστών, με την οποία καλούν την αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις εναντίον των φορέων εκμετάλλευσης ενός σημαντικού´ γερμανικού λιμένα που εμπλέκεται στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2. «Το ανέφερα χθες σε ένα τηλεφώνημα με τον (Υπουργό Εξωτερικών) Pompeo και εξέφρασα την έκπληξη και τη δυσαρέσκειά μου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Nord Stream 2, ένας αγωγός αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ (11 δισεκατομμύρια δολάρια) που βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, αναμένεται να διπλασιάσει τις αποστολές ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πέρυσι υπέγραψε νομοθεσία που θέτει ως «στόχο» κατασκευαστές που εργάζονται στους αγωγούς Nord Stream 2 και TurkStream, τον τουρκο-ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου που περνά από τη Μαύρη Θάλασσα.

Όμως, ενώ αυτές οι κυρώσεις επικεντρώθηκαν στην τεχνική βοήθεια, μια ακόμα αμερικανική νομοθεσία με την ονομασία CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions) θεσπίζει σκληρά μέτρα που μπορεί να περιλαμβάνουν διακοπή της πρόσβασης στο χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ.

Ο Pompeo ανακοίνωσε οδηγίες τον περασμένο μήνα, ορίζοντας ότι εταιρείες που εμπλέκονται σε έργα στους Nord Stream 2 και TurkStream θα μπορούσαν να υποστούν κυρώσεις, εκτός εάν σταματήσουν τη συμμετοχή τους στις εργασίες.

Η Γερμανία είχε εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια για τον προηγούμενο νόμο περί κυρώσεων, λέγοντας ότι αποτελεί παρέμβαση στις εσωτερικές της υποθέσεις. Ωστόσο, Ουκρανία, Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, φοβούνται ότι ο Nord Stream 2 θα ενθαρρύνει περαιτέρω τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, δίνοντας στη Μόσχα περισσότερο έλεγχο επί κρίσιμων ενεργειακών ροών.

Η Γερμανία, παρά τις πολιτικές διαφορές με τη Ρωσία, θεωρεί το Nord Stream 2 ως μια πιο σταθερή και καθαρότερη πηγή ενέργειας καθώς απομακρύνεται από τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια.

Φωτό: nord-stream.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.