Οι oil majors σε αχαρτογράφητα νερά

Οι oil majors σε αχαρτογράφητα νερά

197
Οι oil majors σε αχαρτογράφητα νερά

Oι κορυφαίες εταιρείες ενέργειας είναι αντιμέτωπες με μεγάλη αβεβαιότητα και ζητήματα οικονομικής βιωσιμότητας ελέω της πανδημίας, η οποία έχει ως απόρροια την πτώση της ζήτησης για πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.λπ.

Tα παραπάνω βέβαια αποτυπώνονται και στα τριμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα πετρελαϊκών κολοσσών και εάν υποθέσουμε ότι οι αριθμοί μαρτυρούν πάντα την αλήθεια, τότε το μέλλον διαγράφεται μάλλον δυσοίωνο για τις εταιρείες αυτές.

Πιο συγκεκριμένα, η BP ανακοίνωσε πρόσφατα οικονομικές ζημίες ύψους $6,7 δισ. για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο έναντι κερδών $2,8 δισ. το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Εντύπωση βέβαια προκάλεσε και το γεγονός ότι ο βρετανικός oil major μείωσε στο μισό το μέρισμα που θα διανείμει στους μετόχους της. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί πλήγμα τόσο για ιδιώτες επενδυτές όσο και για συνταξιοδοτικά funds που όλα αυτά τα χρόνια βλέπουν στο πρόσωπο της BP μια σταθερή επένδυση. Την ίδια ώρα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε 10.000 απολύσεις, εκ των οποίων οι 2.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Χαρακτήρισε δε τις προοπτικές του κλάδου «αβέβαιες» και με «σημαντικές προκλήσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Royal Dutch Shell, η όποια σημείωσε ζημία που αναλογεί στους κατόχους κοινών μετοχών ύψους $18,13 δισ. έναντι κερδών $3 δισ. το β΄ τρίμηνο του 2019. O CEO της εταιρείας, Ben van Beurden, δήλωσε στο CNBC ότι «δεν έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία και θα δούμε τι θα φέρει αυτή τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια».

$1,1 δισ. ή $0,26/μετοχή είναι οι εκτιμώμενες απώλειες της Exxon Mobil, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η εταιρεία. Οι ζημίες της Exxon Mobil το Q1 κινήθηκαν στα $610 εκατ. ενώ κατά το Q2 του 2019 ο πετρελαϊκός κολοσσός σημείωσε κέρδη $3,13 δισ. «Η παγκόσμια πανδημία και η υπερπροσφορά στην αγορά επηρέασαν τα οικονομικά μας αποτελέσματα το β΄ τρίμηνο.

Ανταποκριθήκαμε αποφασιστικά μειώνοντας τις βραχυπρόθεσμες δαπάνες μας» ήταν τα λόγια του κ. Darren W. Woods, προέδρου και CEOO της εταιρείας.

H Chevron δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από την υγειονομική κρίση του κορονοϊού και κατέγραψε σημαντικές τριμηνιαίες ζημίες ύψους $8,3 δισ. Οι απώλειες αυτές μεταφράζονται σε $1,59/μετοχή με τους αναλυτές να ανάμεναν ότι δεν θα ξεπερνούσαν τα $0,92/μετοχή. «Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας μείωσε αισθητά τη ζήτηση για τα προϊόντα μας καθώς και τις τιμές. […] Οι προηγούμενοι μήνες παρουσίασαν σημαντικές προκλήσεις για τον κλάδο μας», τόνισε ο Michael Wirth, CEO του ενεργειακού κολοσσού.

Φωτό: Robert Perry/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.