Αφρική: Όλοι οι προβολείς στη γαλάζια οικονομία

Αφρική: Όλοι οι προβολείς στη γαλάζια οικονομία

70
Αφρική: Όλοι οι προβολείς στη γαλάζια οικονομία

H γαλάζια οικονομία θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό παράγοντα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης για την Αφρική. Με τις κατάλληλες δομικές αλλαγές, κυρίως σε επίπεδο management, η βιώσιμη εκμετάλλευση των ωκεανών, των λιμνών, των ποταμών θα μπορούσε να συνεισφέρει τα μέγιστα στην οικονομία της ηπείρου.

Τον Νοέμβριο του 2019 διοργανώθηκε το συνέδριο «Blue Economy and the 2030 Agenda for Sustainable Development», το οποίο φιλοξένησε η Κένυα και στο οποίο συζητήθηκαν τρόποι βελτίωσης της διαχείρισης της γαλάζιας οικονομίας μέσω ψηφιακών λύσεων.

Η Αφρική απαρτίζεται από 38 παραθαλάσσια και νησιωτικά κράτη και διαθέτει ακτογραμμή 47.000 χλμ. Ως εκ τούτου, υπάρχουν μεγάλες προοπτικές και ευκαιρίες για την ανάπτυξη τομέων και κλάδων που σχετίζονται με το υδάτινο στοιχείο.

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η Αφρικανική Ένωση, η οποία έχει υιοθετήσει τη στρατηγική «Deep Blue Economy», με στόχο την προώθηση των θαλάσσιων μεταφορών, λιμενικών και παραναυτιλιακών δραστηριοτήτων. Παράλληλα, στόχος της Αφρικανικής Ένωσης είναι ο περιορισμός της εξάρτησης της ναυτιλίας της ηπείρου από εταιρείες ξένων συμφερόντων, ενώ η Ένωση προσβλέπει σε λιμενική δραστηριότητα 2 δισ. τόνων έως το 2040.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.