Νέο παράκτιο αιολικό πάρκο στη Βαλτική Θάλασσα

Νέο παράκτιο αιολικό πάρκο στη Βαλτική Θάλασσα

93
Νέο παράκτιο αιολικό πάρκο στη Βαλτική Θάλασσα

Μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη αιολικού πάρκου, παραγωγικής ικανότητας 1 GW, υπέγραψαν οι κυβερνήσεις της Εσθονίας και της Λετονίας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν αμφότερες οι κυβερνήσεις, η εν λόγω αιολική μονάδα θα εγκατασταθεί στον Κόλπο της Ρίγας. Το αιολικό πάρκο αναμένεται να παραγάγει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος σχεδόν 3,5 Terawatt-hours τον χρόνο, η οποία αποτελεί το 40% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης της Εσθονίας. Η υπογραφή της συμφωνίας έρχεται έπειτα από πολλές και εκτενείς συζητήσεις, ενώ το project εκτιμάται ότι θα έχει τεθεί σε ισχύ μέχρι και το 2030.

Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, Jüri Ratas, δήλωσε ότι «πρόκειται για ένα μοναδικό project, το οποίο συνεισφέρει στην υλοποίηση των στόχων των χωρών σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ δημιουργεί ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη αιολικών εγκαταστάσεων».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας, Taavi Aas, τόνισε πως η συνεργασία Εσθονίας και Λετονίας επί του project είναι πολύ σημαντική, καθώς δίνει τη δυνατότητα για την ανάπτυξη περαιτέρω projects, με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δύο χώρες θα αποφασίσουν από κοινού, μέσω μελέτης, για την ακριβή τοποθεσία του πάρκου, λαμβάνοντας υπόψη τις απαραίτητες παραμέτρους, όπως την περιβαλλοντική προστασία και την ύπαρξη άλλων εγκαταστάσεων προς κατασκευή.

Τέλος, η κυβέρνηση της Εσθονίας αναφέρει ότι, μετά τη λήψη της άδειας για την κατασκευή του αιολικού πάρκου, θα πραγματοποιηθεί δημοπρασία για την άδεια οικοδόμησής του.

Φωτό:ORSTED HANDOUT/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.