Ιστορικά ποσοστά ύφεσης στις δυτικές οικονομίες

Ιστορικά ποσοστά ύφεσης στις δυτικές οικονομίες

230
Ιστορικά ποσοστά ύφεσης στις δυτικές οικονομίες

Το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής από την πανδημία αποκαλύφθηκε την Πέμπτη 30 Ιουλίου: οι δυτικές οικονομίες κατέγραψαν ιστορικά νούμερα ύφεσης, καθώς το δεύτερο κύμα κρουσμάτων ανάγκασε πολλές χώρες να πασχίζουν να ισορροπήσουν μεταξύ των αναγκών για δαπάνες στην υγεία και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Έξι μήνες αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Covid-19 έχει μολύνει περισσότερους από 17 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως και έχει προκαλέσει πάνω από 668.000 θανάτους, εξωθώντας τις κυβερνήσεις σε μια επίμονη πράξη εξισορρόπησης ανάμεσα στη διάσωση ζωών και την πρόληψη της οικονομικής καταστροφής.

Πουθενά αλλού δεν είναι πιο εμφανής αυτή η πρόκληση από το έθνος που έχει πληγεί περισσότερο, τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν ύφεση κατά το δεύτερο τρίμηνο 9,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από έναν χρόνο. Εάν αυτή η πορεία διαρκούσε ολόκληρο το έτος, η οικονομία των ΗΠΑ θα κατέρρεε κατά σχεδόν το ένα τρίτο (32,9%), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ιστορική ύφεση καταγράφηκε επιπλέον στη Γερμανία (10,1%), στο Βέλγιο (12,2%), στην Αυστρία (10,7%) και στο Μεξικό (17%).

Το πλήγμα παραμένει βαρύ και για εταιρείες-κολοσσούς, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, η εταιρεία παραγωγής πετρελαίου Shell, η τράπεζα UK Lloyds και ο ιαπωνικός γίγαντας καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών Panasonic, που κατέγραψαν τεράστιες απώλειες.

Ο γίγαντας της αεροδιαστημικής Airbus δήλωσε ότι δαπάνησε ρευστά διαθέσιμα άνω των 12 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους, με καθαρές ζημίες 1,9 δισ. ευρώ ($1,4 δισ.), ενώ σκοπεύει να μειώσει την παραγωγή κατά 40%.

Ωστόσο, αρκετές εταιρείες της υψηλής τεχνολογίας ανέφεραν καλύτερα από το αναμενόμενο αποτελέσματα, δείχνοντας την αυξανόμενη εξάρτηση των καταναλωτών από γίγαντες όπως το Amazon.

Τα κέρδη της Apple αυξήθηκαν 8%, στα $11,2 δισ., ενώ η Amazon δήλωσε ότι τα κέρδη σχεδόν διπλασιάστηκαν, στα $5,2 δισ. Τέλος, τα κέρδη του Facebook διπλασιάστηκαν, στα $5,18 δισ., σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Φωτό: Vlad Busuioc/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.