Σιδηρομετάλλευμα: Κινεζική χείρα βοηθείας στους κορυφαίους του κλάδου

Σιδηρομετάλλευμα: Κινεζική χείρα βοηθείας στους κορυφαίους του κλάδου

110
Σιδηρομετάλλευμα: Κινεζική χείρα βοηθείας στους κορυφαίους του κλάδου

O μεταλλευτικός κολοσσός της Αυστραλίας, Fortescue Metals Group, κατέγραψε ρεκόρ εξαγωγών σιδηρομεταλλεύματος το περασμένο οικονομικό έτος (στην Αυστραλία είναι από τον Ιούλιο του περασμένου έτους έως τον Ιούνιο του τρέχοντος) ενώ αναμένει ακόμη μεγαλύτερη ανάκαμψη για το επόμενο έτος, καθώς εκτιμά ότι οι ανάγκες των κινεζικών χαλυβουργείων θα αυξηθούν σημαντικά.

Πιο συγκεκριμένα, η Fortescue το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου εξήγαγε 47,3 εκατ. τόνους, σπάζοντας έτσι ρεκόρ τριμήνου. Την ίδια ώρα ρεκόρ σημειώθηκε και για τις συνολικές εξαγωγές του οικονομικού έτους. 178,2 εκατ. τόνοι iron ore απεστάλησαν από τη Fortescue το 2019-2020, όταν το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ ήταν το 2017-2018 (170,4 εκατ. τόνοι).

Η κ. Elizabeth Gaines, CEO της αυστραλιανής εταιρείας, φάνηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένη για τις επιδόσεις της εταιρείας και επισήμανε ότι συντελεί στην ανάταση της οικονομίας της χώρας στο δυσμενές αυτό περιβάλλον της κρίσης του κορονοϊού.

Το σιδηρομετάλλευμα αποτελεί βασικό εξαγωγικό εμπόρευμα της Αυστραλίας. Μάλιστα, φέτος για πρώτη φορά τα έσοδα της χώρας από τις εν λόγω εξαγωγές υπερέβησαν τα $100 δισ. Πρόσφατα η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος εκτοξεύθηκε στα $100/τόνο, απόρροια της αυξημένης ζήτησης της Κίνας και μειωμένης προσφοράς από ανταγωνιστές όπως η Vale.

Διαφαίνεται συνεπώς ότι οι εμπορικές εντάσεις Πεκίνου-Καμπέρας δεν επεκτείνονται (τουλάχιστον προσώρας) στο εμπόριο σιδηρομεταλλεύματος.

Φωτό: WU HONG/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.