Πρωτοφανής ύφεση για την αμερικανική οικονομία

Πρωτοφανής ύφεση για την αμερικανική οικονομία

247
Πρωτοφανής ύφεση για την αμερικανική οικονομία

Εξαιρετικά δυσοίωνες φαντάζουν οι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, όπως αντανακλάται από την ύφεση που κατέγραψε το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, η οποία άγγιξε το 32,9%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση από το 1949, όταν και η αμερικανική κυβέρνηση άρχισε να καταγράφει τα εν λόγω στοιχεία. Παράλληλα η ύφεση του β’ τριμήνου είναι υπερτριπλάσια σε σχέση με το 10% το 1958, έτος που συναντάται το αμέσως μεγαλύτερο ποσοστό ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας. Τα παραπάνω στοιχεία δημιουργούν έντονο προβληματισμό και για έναν ακόμη λόγο, καθώς από τον Μάρτιο έχουν αναπτυχθεί δέκα προγράμματα οικονομικής στήριξης της οικονομίας της χώρας.

Αναλυτές και οικονομολόγοι ανέμεναν σφοδρή ύφεση το β’ τρίμηνο και σημειώνουν ότι για το υπόλοιπο του έτους θα υπάρξει κάποιο είδος ανάκαμψης. Τα lockdowns και η συνεπακόλουθη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης αποτελούν, σύμφωνα με αναλυτές, τους κυριότερους λόγους συρρίκνωσης της οικονομίας.

Τα νέα από την ανεργία στη χώρα επίσης δεν είναι καλά, καθώς οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας ανήλθαν την περασμένη εβδομάδα σε 1,43 εκατ.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ εκτιμά παγκόσμια οικονομική ύφεση στο 4,9% φέτος. Η οικονομία της Γερμανίας κατέγραψε τριμηνιαία συρρίκνωση 10,1% ενώ διψήφια πτώση σημείωσε και το ΑΕΠ του Μεξικό.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.