Αίγυπτος: Mετεξέλιξη σε ενεργειακό κόμβο

Αίγυπτος: Mετεξέλιξη σε ενεργειακό κόμβο

182
Αίγυπτος: Mετεξέλιξη σε ενεργειακό κόμβο

Ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου, Tarek al-Mulla, ανακοίνωσε ότι οι έρευνες και οι εξορύξεις στον ενεργειακό κλάδο συνεχίζονται στη χώρα, παρά τις επιπτώσεις και τις προκλήσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία πέντε χρόνια στη χώρα βοήθησαν στον μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για το «Μέλλον της Ενέργειας στην Αίγυπτο», ο υπουργός επισήμανε ότι η βιομηχανία πετρελαίου πέτυχε να ολοκληρώσει 12 συμφωνίες έρευνας και εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δυτική Έρημο, στην ανατολική και δυτική Μεσόγειο και στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το κοινοβούλιο της Αιγύπτου ενέκρινε πρόσφατα αυτές τις συμφωνίες, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι τελευταίες λεπτομέρειες για την τελική υπογραφή με τις ξένες εταιρείες.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των μελών του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Αιγύπτου-ΗΠΑ και του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, στο Χιούστον και στο Κάιρο.

Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε ότι «οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και ΗΠΑ είναι πολύ ισχυρές», προσθέτοντας ότι «οι δύο χώρες ξεκίνησαν τον πρώτο στρατηγικό διάλογο στον τομέα της ενέργειας πέρυσι».

Ο κ. Tarek al-Mulla είπε ότι οι οφειλές της αιγυπτιακής κυβέρνησης σε ξένες εταιρείες πετρελαίου ανήλθαν στα $850 εκατ. στα τέλη Ιουνίου, από $900 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα.

Οι οφειλές προς ξένες εταιρείες πετρελαίου αυξήθηκαν σημαντικά μετά την εξέγερση του 2011 και έφτασαν τα $6,3 δισ. κατά τη χρήση 2011/2012. Ωστόσο, έκτοτε έχουν μειωθεί σταθερά από το οικονομικό έτος 2014/2015, καθώς η Αίγυπτος προσπαθεί να καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος.

Φωτό: RABIH MOGHRABI/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.