Ελληνική ναυτιλία και ναυτικοί: Τι αλλάζει άμεσα

Ελληνική ναυτιλία και ναυτικοί: Τι αλλάζει άμεσα

9070
Ελληνική ναυτιλία και ναυτικοί: Τι αλλάζει άμεσα

Με γνώμονα τη διαρκή επιθυμία όλων των παρατάξεων για τη διατήρηση της ελληνικής ναυτοσύνης, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια νομοθετική πρωτοβουλία που υπήρξε εδώ και καιρό δίκαιο αίτημα πολλών κοινωνικών εταίρων της ναυτιλίας. Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός προχώρησε στην υλοποίηση της προεκλογικής του δέσμευσης για την ενίσχυση της απασχόλησης των Ελλήνων ναυτικών και την αύξηση της παρουσίας τους σε υπό ελληνική σημαία πλοία.

Η ρύθμιση αφορά μόνον τα αμιγώς εμπορικά πλοία άνω των 3.000 κόρων ολικής χωρητικότητας, από τα οποία εξαιρούνται τα πλοία της ακτοπλοΐας, και μόνον για τις ειδικότητες του κατώτερου πληρώματος, καθώς και τις ειδικότητες ανθυποπλοιάρχου και του τρίτου μηχανικού.

Σύμφωνα με πηγές στο υπουργείο το αποτέλεσμα της παρέμβασης αυτής θα είναι ευεργετικό σε τέσσερις πολύ σημαντικές κατευθύνσεις:

1. Στην αύξηση της απασχόλησης των ελλήνων ναυτικών.
2. Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και προσέλκυση πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο, ώστε να ανακοπεί η πτωτική του πορεία.
3. Στην αυξημένη παρουσία Ελλήνων ναυτικών σε υπό ελληνική σημαία πλοία και
4. Στην αυξημένη ελκυστικότητα για τα ναυτικά επαγγέλματα, αφού ενισχύεται σημαντικά η προοπτική ανεύρεσης εργασίας από νέους ανέργους.

Τι προβλέπει η σχετική τροπολογία

Ειδικότερα, η σχετική τροπολογία που κατέθεσε σήμερα προς ψήφιση ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, προβλέπει τα εξής :

Μέτρα ενίσχυσης της ναυτικής απασχόλησης

Στα αμιγώς εμπορικά πλοία άνω των 3000 κ.ο.χ. που έχουν νηολογηθεί ή νηολογούνται υπό Ελληνική σημαία σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 ν.δ. 2687/1953 επιτρέπεται η εφαρμογή των διεθνώς αναγνωρισμένων και εκάστοτε ισχυουσών συλλογικών συμβάσεων εργασίας (collective agreements) PNO ITF TCC ή PNO IBF κατά την ελεύθερη κρίση του πλοιοκτήτη εξαιρετικά και μόνο για τις ναυτολογήσεις ειδικοτήτων του κατωτέρου πληρώματος, καθώς και των ειδικοτήτων του ανθυποπλοιάρχου και γ’ μηχανικού Ε.Ν.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.