Ρότερνταμ: Η διακίνηση φορτίων για το α΄ εξάμηνο

Ρότερνταμ: Η διακίνηση φορτίων για το α΄ εξάμηνο

104
Ρότερνταμ: Η διακίνηση φορτίων για το α΄ εξάμηνο

Πτώση στη συνολική διαχείριση φορτίων κατέγραψε για το H1 ο λιμένας του Ρότερνταμ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Αρχή του λιμανιού.

Το ολλανδικό λιμάνι διαχειρίστηκε 218,9 εκατ. τόνους φορτίων το πρώτο εξάμηνο του 2020, συνιστώντας πτώση κατά 9,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οπότε είχε καταγράψει αριθμούς ρεκόρ.

Η Λιμενική Αρχή του Ρότερνταμ αναφέρει ότι ο κλάδος των dry bulk ήταν αυτός ο οποίος επηρεάστηκε περισσότερο, καταγράφοντας μείωση κατά 19%, στους 30,8 εκατ. τόνους. Πέρα από την προφανή επίπτωση του κορονοϊού στον εν λόγω κλάδο, σημαντικό ρόλο φαίνεται πως έπαιξε και η μείωση της παγκόσμιας παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος κατά 22%, καθώς και η πτώση της παραγωγής άνθρακα κατά 34%.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Λιμενικής Αρχής του Ρότερνταμ, «τα εργοστάσια χάλυβα, τα οποία προμηθεύονται την πρώτη ύλη μέσω του λιμανιού του Ρότερνταμ, παράγουν αρκετά λιγότερο από το συνηθισμένο».

Όσον αφορά τον κλάδο των υγρών φορτίων, 99,8 εκατ. τόνοι διακινήθηκαν μέσω του λιμένα, σημειώνοντας πτώση κατά 9% σε σχέση με το H1 του 2019. Ειδικότερα, το fuel oil κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση, αφού ο όγκος του μειώθηκε κατά 22%.

Ο κλάδος των containers σημείωσε πτώση κατά 7% σε όρους TEU και 3% σε όρους μεταφερόμενου όγκου φορτίων για το H1. Οι κλάδοι των break bulk και ro-ro σημείωσαν πτώση στα φορτία κατά 11% και 12% αντίστοιχα.

Ο γενικός διευθυντής της Λιμενικής Αρχής του Ρότερνταμ, Allard Castelein, δήλωσε: «Οι αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 γίνονται αισθητές παγκοσμίως. Επομένως δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η διακίνηση φορτίων τους τελευταίους έξι μήνες είναι αρκετά μειωμένη σε σχέση με την περσινή. Στη θετική πλευρά, η διακίνηση φορτίων για το δεύτερο τρίμηνο ήταν καλύτερη από το αναμενόμενο».

Φωτό: David Mark/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.