Πειρατεία: Ανησυχητική άνοδος στην Ασία

Πειρατεία: Ανησυχητική άνοδος στην Ασία

303
Πειρατεία: Ανησυχητική άνοδος στην Ασία

Το ReCAAP Information Sharing Centre δημοσιοποίησε πρόσφατα το report του για τα περιστατικά πειρατείας και ληστρικών επιθέσεων στα ύδατα της Ασίας για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2020.

Συνολικά σημειώθηκαν 51 περιστατικά πειρατείας και ληστρικών επιθέσεων στην Ασία το εν λόγω διάστημα: 49 ληστρικές επιθέσεις και δύο περιστατικά πειρατείας.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα περιστατικά αυτά σχεδόν διπλασιάστηκαν, καθώς το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι σημειώθηκαν 28. Η αύξηση των περιστατικών καταγράφηκε σε Ινδία, Μπανγκλαντές, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Στενά της Σιγκαπούρης και Νότια Σινική Θάλασσα.

Το ReCAAP Information Sharing Centre υπογραμμίζει την ανησυχία του ιδιαίτερα για την αύξηση των περιστατικών στα Στενά της Σιγκαπούρης, καθώς μεταξύ Ιανουαρίου-Ιουνίου 2020 σημειώθηκαν 16 ληστρικές επιθέσεις και απόπειρες πειρατείας έναντι οκτώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Από την άλλη, θετικό είναι το γεγονός ότι σε λιμάνια/αγκυροβόλια της Κίνας δεν παρατηρήθηκε κανένα περιστατικό, όταν πέρυσι καταγράφηκαν τρία.

«Ανησυχούμε βαθύτατα για τη σχεδόν διπλάσια αύξηση του αριθμού των περιστατικών που αναφέρθηκαν στην Ασία το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, αν και τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο σοβαρότητας. Τα μικρής κλίμακας εγκλήματα, εάν δεν αντιμετωπιστούν, μπορούν να ενθαρρύνουν τους δράστες να προβούν σε πιο σοβαρές πράξεις», δήλωσε ο κ. Masafumi Kuroki, εκτελεστικός διευθυντής του ReCAAP ISC.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.