Ο άνθρακας χάνει το στοίχημα στη Γερμανία

Ο άνθρακας χάνει το στοίχημα στη Γερμανία

73
Ο άνθρακας χάνει το στοίχημα στη Γερμανία

Οι γερμανικές εισαγωγές άνθρακα είναι πιθανό να μειωθούν φέτος κατά 40%, λόγω της εξασθενημένης ζήτησης για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ελέω Covid-19, εκτίμησε πρόσφατα η Ένωση Γερμανών Εισαγωγέων Άνθρακα, VDKi.

«Εκτιμούμε ότι οι εισαγωγές θερμικού άνθρακα θα κινηθούν σε ένα εύρος 17,5-22,5 εκατ. τόνων», ανέφερε στην καθιερωμένη εξαμηνιαία συνέντευξη Τύπου ο Franz-Josef Wodopia, Managing Director της VDKi.

Ήδη οι γερμανικές εισαγωγές άνθρακα έχουν μειωθεί σημαντικά από τα επίπεδα των 43 εκατ. τόνων το 2016, καθώς η συμμετοχή του (άνθρακα) στο ενεργειακό μείγμα βαίνει μειούμενη. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα αντιπροσώπευσαν μόλις το 6,4% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας το α΄ εξάμηνο σε σχέση με το 9,9% το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Αντίστοιχα η συμμετοχή του φυσικού αερίου κινήθηκε στο 16%, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 50%, ενώ ο λιγνίτης και η πυρηνική ενέργεια συμμετείχαν επίσης για την παροχή ηλεκτρισμού στη χώρα.

Τέλος, και σύμφωνα με τα στοιχεία της VDKi, η παγκόσμια παραγωγή άνθρακα ανήλθε στα επίπεδα ρεκόρ των 7,3 δισ. τόνων πέρυσι, παρά τις διεθνείς κοινωνικές πιέσεις για μείωση της χρήσης του.