Ο εξηλεκτρισμός των λιμανιών, ένα ακόμα σημείο των καιρών;

Ο εξηλεκτρισμός των λιμανιών, ένα ακόμα σημείο των καιρών;

128
Ο εξηλεκτρισμός των λιμανιών, ένα ακόμα σημείο των καιρών;

Την έγκριση για την υλοποίηση δύο projects αναφορικά με την ένταξη των πλοίων στο δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας έλαβε ο λιμένας της Βαλένθια από την Connecting Europe Facility (CEF) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη Δευτέρα 20 Ιουλίου.

Το ισπανικό λιμάνι αναφέρει ότι το πρώτο project (EALING) αποτελεί στην ουσία μελέτη για τον συντονισμό των εργασιών προς ένα «ηλεκτρικό» λιμάνι, ενώ το δεύτερο project (EALINGWorks Valenciaport) θα επικεντρωθεί στη συγχρηματοδότηση του ηλεκτρικού υποσταθμού του λιμένα, ο οποίος έλαβε πρόσφατα έγκριση από την κυβέρνηση της Καταλωνίας (Generalitat).

Αμφότερα τα projects μελετήθηκαν και συντάχθηκαν από τη Λιμενική Αρχή της Βαλένθια (PAV) και το ValenciaPort Foundation. Πιο συγκεκριμένα, η PAV αναφέρει ότι σκοπός του project EALING είναι η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων παροχής ρεύματος στον ισπανικό λιμένα (Onshore Power Supply ‒ OPS), καθώς και η βελτίωση των ήδη υπαρχουσών λιμενικών εγκαταστάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, η εν λόγω μελέτη θα καταπιαστεί με ζητήματα όπως αυτά της προστασίας του περιβάλλοντος και της βελτίωσης της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των λιμανιών.

Όσον αφορά το project EALINGWorks Valenciaport, αυτό θα έχει πιο πρακτικό χαρακτήρα, καθώς θα διευκολύνει την προετοιμασία του δικτύου ηλεκτρικής ισχύος του λιμένα, για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε containerships, πορθμεία και κρουαζιερόπλοια στους νέους τερματικούς σταθμούς του λιμένα της Βαλένθια.

Η Αρχή του λιμένα αναφέρει ότι τα πλοία που εισέρχονται στις εγκαταστάσεις του έχουν ολοένα αυξημένες απαιτήσεις για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Ως εκ τούτου, η εγκατάσταση των OPS προαπαιτεί τη βελτίωση ολόκληρου του δικτύου παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τη Λιμενική Αρχή της Βαλένθια, τα υφιστάμενα χαρακτηριστικά του δικτύου παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στις εγκαταστάσεις του χρειάζονται περαιτέρω αναβαθμίσεις για την επιτυχή εγκατάσταση των μονάδων OPS.

Φωτό: www.valenciaport.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.