Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: 150 χρόνια ζωής

Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: 150 χρόνια ζωής

321
Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: 150 χρόνια ζωής

Μία ημέρα «η οποία πρόκειται να καταγραφεί ως ιστορική, σε μία χρονιά επετειακή καθώς συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη δημιουργία του λιμένα Αλεξανδρούπολης», χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα, Κώστας Χατζημιχαήλ, καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους στην επετειακή εκδήλωση συμπλήρωσης 150 χρόνων από τη δημιουργία του λιμένα, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού, μετά από μία σύντομη ιστορική αναδρομή με αφετηρία το 1870, έτος κατά το οποίο «η Εταιρία των Ανατολικών Σιδηροδρόμων επιλέγει τη σημερινή περιοχή της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να δημιουργήσει Τερματικό Σταθμό στο Αιγαίο Πέλαγος, δίνοντας τη δυνατότητα δόμησης γύρω από αυτόν, μίας μικρής εμπορικής και διπλωματικής κοινωνίας που μετεξελίχθηκε τον επόμενο αιώνα –εντός του εθνικού κορμού της σύγχρονης Ελλάδας- στη σημερινή Αλεξανδρούπολη», αναφέρθηκε στον ρόλο που θα διαδραματίσει το λιμάνι από σήμερα και για τον επόμενο αιώνα.

«Σήμερα, 150 χρόνια μετά τη δημιουργία του πρώτου λιμανιού, ερχόμαστε μαζί να υλοποιήσουμε ξανά το σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε. Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του λιμένα, πραγματοποιούμε μαζί συνδυασμένη μεταφορά πλοίου-τρένου, επανεργοποιώντας το σιδηροδρομικό δίκτυο του Νομού Έβρου και διασφαλίζοντας για τον λιμένα ικανό στρατηγικό βάθος σε Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη. Σήμερα διασφαλίζουμε την ασφάλεια, τη βιωσιμότητα και την εξέλιξη του Έβρου και της σπουδαίας Αλεξανδρούπολης για τα επόμενα 150 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημιχαήλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: Π. Σαΐτας

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.