Iνδία: Ηλεκτρικά, πράσινα τρένα το στοίχημα της κυβέρνησης Μόντι

Iνδία: Ηλεκτρικά, πράσινα τρένα το στοίχημα της κυβέρνησης Μόντι

66
Iνδία: Ηλεκτρικά, πράσινα τρένα το στοίχημα της κυβέρνησης Μόντι

Η Ινδία προσβλέπει σε ένα καθαρότερο μέλλον, με τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να βρίσκεται στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας.

Μάλιστα, πρόσφατα, ο πρωθυπουργός Μόντι εγκαινίασε το μεγαλύτερο ηλιακό εργοστάσιο της Ασίας στην πόλη Rewa, σημειώνοντας ότι το έργο αυτό θα βοηθήσει όχι μόνο την Ινδία αλλά και ολόκληρο τον κόσμο ως ένα ασφαλές θεμέλιο για καθαρότερο περιβάλλον.

«Η ηλιακή ενέργεια θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών όχι μόνο σήμερα αλλά και τον 21ο αιώνα, καθώς είναι καθαρή και ασφαλής», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ινδός πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του και ο Ινδός υπουργός Σιδηροδρόμων, Piyush Goyal, εξήρε πρόσφατα τις σημαντικές προσπάθειες που λαμβάνουν χώρα στην Ινδία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι η Indian Railways, ο κρατικός διαχειριστής των σιδηροδρόμων της χώρας, θα εξηλεκτριστεί στο 100% τα επόμενα τριάμισι χρόνια. Μάλιστα οι πρωτοβουλίες του υπουργείου τα τελευταία χρόνια κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, των «Green Railways»: βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των μηχανών, τοποθέτηση βιολογικών τουαλετών στα βαγόνια κ.ά.

Ο υπουργός Goyal ανέφερε επίσης σε teleconference ότι η κυβέρνηση προωθεί την πρωτοβουλία «One Sun, One World, One Grid», με απώτερο σκοπό η Ινδία να αποτελέσει μια ηγέτιδα διεθνή κοινότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αναφορικά με τις σιδηροδρομικές συνδέσεις, τόνισε ότι «έως το 2030, καθένας από εμάς θα μπορεί να αισθάνεται υπερήφανος χάρη στον πρώτο παγκοσμίως καθαρό σιδηρόδρομο».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί ο εξηλεκτρισμός περισσοτέρων από 40.000 Route kilometre (RKM) μεταξύ των ετών 2014-2020.

Φωτό: Jagadeesh Nv/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.