Δυτική Αφρική: Η πειρατεία προελαύνει

Δυτική Αφρική: Η πειρατεία προελαύνει

603
Δυτική Αφρική: Η πειρατεία προελαύνει

Ανησυχητική αύξηση περιστατικών πειρατείας στα ύδατα της Δυτικής Αφρικής για το H1 του 2020 κατέγραψε το International Maritime Bureau (IMB). Σύμφωνα με την έκθεση της 14ης Ιουλίου του IMB, ο συνολικός αριθμός των ναυτικών που είτε υπήρξαν θύματα ομηρίας είτε απήχθησαν κατά το H1 ανήλθε σε 77.

Ωστόσο, ακόμα πιο ανησυχητικό από αυτόν τον αριθμό είναι το γεγονός ότι πάνω από το 90% των παγκόσμιων απαγωγών του α΄ εξαμήνου έλαβαν χώρα στον Κόλπο της Γουινέας. Ενδεικτικά, 49 ναυτικοί απήχθησαν από πειρατές, ενώ πολλοί από αυτούς έμειναν αιχμάλωτοι στην ξηρά μέχρι και για έξι εβδομάδες.

Ο ολοένα αυξανόμενος κίνδυνος περιστατικών πειρατείας στον Κόλπο της Γουινέας έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα στις ζωές των ναυτικών, οι οποίοι ήδη διανύουν μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας του Covid-19 και της αδυναμίας για αλλαγές πληρωμάτων. Εάν στην εξίσωση προστεθούν και οι ληστρικές επιθέσεις για το H1 του 2020, τότε ο συνολικός αριθμός παγκόσμιων επιθέσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία του IMB, ανέρχεται σε 98.

Με αφορμή το report του, το IMB έκανε έκκληση προς όλα τα πλοία τα οποία διασχίζουν τον Κόλπο της Γουινέας να ενημερώνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε περίπτωση πιθανής πειρατικής ή ληστρικής επίθεσης, προκειμένου το IMB να μπορέσει να επικοινωνήσει εγκαίρως με τις αρμόδιες αρχές.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο διευθυντής του IMB, Michael Howlett, «πρέπει να αλλάξουμε την αναλογία ρίσκου-αμοιβής για τους πειρατές που δραστηριοποιούνται στον Κόλπο της Γουινέας. Χωρίς κατάλληλους αποτρεπτικούς μηχανισμούς, οι πειρατές και οι ένοπλοι ληστές θα γίνουν πιο αδίστακτοι και πιο φιλόδοξοι, αυξάνοντας έτσι την απειλή προς τους ναυτικούς».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.