Η κατάσταση στα κινεζικά λιμάνια υπό τον φόβο του Covid-19

Η κατάσταση στα κινεζικά λιμάνια υπό τον φόβο του Covid-19

247
Η κατάσταση στα κινεζικά λιμάνια υπό τον φόβο του Covid-19

Εντατικοποίηση των ελέγχων σε προϊόντα κρέατος, θαλασσινών τροφίμων και άλλων προϊόντων προς αποφυγή της εξάπλωσης του Covid-19 παρατηρείται σε πολλά από τα κύρια λιμάνια της Κίνας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Oι εκτεταμένοι έλεγχοι έχουν δημιουργήσει καθυστερήσεις στη ροή εμπορευμάτων αλλά και συμφόρηση πλοίων στα λιμάνια αυτά. Τα κινεζικά τελωνεία συνήθως ολοκληρώνουν τους ελέγχους προϊόντων εντός τριών ημερών. Ωστόσο, οι νέοι έλεγχοι έχουν πλέον αυξήσει αυτό το χρονικό διάστημα σε δέκα ημέρες.

Η Κίνα ξεκίνησε τους εκτεταμένους ελέγχους στα εισαγόμενα τρόφιμα τον περασμένο μήνα, προκειμένου να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία, μετά την ανίχνευση κορονοϊού σε εισαγόμενες ποσότητες σολομού.

Οι διαρκείς και λεπτομερείς έλεγχοι, σε συνδυασμό με τον μεγάλο όγκο κατεψυγμένων τροφίμων που κατέφθασαν στα κινεζικά λιμάνια τον Ιούλιο, έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία συμφόρησης, ανέφερε στο Bloomberg αξιωματούχος του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας.

Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 227.934 δείγματα κατεψυγμένων τροφίμων, σε έξι από τα οποία βρέθηκαν ίχνη του Covid-19. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής της κινεζικής εταιρείας Bric Agriculture Group, Lin Guofa, το Πεκίνο έχει καταφέρει να μειώσει ριζικά την εξάπλωση του ιού, ενώ οι έλεγχοι θα συμβάλουν στο να αποτραπεί νέο ξέσπασμα.

Παρ’ όλα αυτά, αν και η Κίνα έχει ανάγκη από εισαγωγές κρέατος, οι συνεχείς και εξονυχιστικοί έλεγχοι ενδεχομένως να αποτρέψουν πολλούς από τους εξαγωγείς από το να πουλήσουν τα τρόφιμά τους στο ασιατικό κράτος. Όπως δήλωσε ο κ. Guofa, «σίγουρα οι εκτελωνισμοί απαιτούν περισσότερο χρόνο. Επιπλέον, οι αγοραστές δεν είναι πλέον τόσο πρόθυμοι να εισάγουν, λόγω των πιθανών ρίσκων, ενώ οι εξαγωγείς πιθανώς να αποφασίσουν να μην εξάγουν λόγω των αυστηρών ελέγχων».

Φωτό: Stringer/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.