ΟΗΕ: «Ο άνθρακας δεν έχει θέση στα σχέδια ανάκαμψης μετά την Covid-19»

ΟΗΕ: «Ο άνθρακας δεν έχει θέση στα σχέδια ανάκαμψης μετά την Covid-19»

81
ΟΗΕ: «Ο άνθρακας δεν έχει θέση στα σχέδια ανάκαμψης μετά την Covid-19»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε την Πέμπτη 9 Ιουλίου “όλους τους ηγέτες να επιλέξουν τον δρόμο της καθαρής ενέργειας” στα σχέδιά τους για οικονομική ανάκαμψη μετά την Covid-19 και τους ζήτησε να απαγορεύσουν τον άνθρακα και τις ενισχύσεις στα ορυκτά καύσιμα.

“Ας δεσμευτούμε ήδη από σήμερα ότι δεν θα καταφύγουμε ποτέ ξανά εκ νέου στον άνθρακα, ότι θα τερματίσουμε οποιαδήποτε εξωτερική χρηματοδότηση του άνθρακα στις αναπτυσσόμενες χώρες”, σημειώνει ο Γκουτέρες σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς τους υπουργούς πολλών χωρών που συναντήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης που διοργάνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Κατά την σύνοδο αυτή “για την μετάβαση σε μια καθαρή ενέργεια” που διεξάγεται μέσω ίντερνετ, ο Γκουτέρες επέμεινε: “Ο άνθρακας δεν έχει θέση στα σχέδια οικονομικής ανάκαμψης μετά την Covid-19!”.

“Σήμερα θα ήθελα να καλέσω όλους τους ηγέτες να επιλέξουν τον δρόμο της καθαρής ενέργειας, για τρεις λόγους ζωτικής σημασίας: την υγεία, την επιστήμη, την οικονομία”, επιχειρηματολόγησε.

“Οι ενισχύσεις που έχουν στόχο τη διάσωση τομέων όπως η βιομηχανία, η αεροπορία και αυτός των μεταφορών θα πρέπει να εξαρτώνται από την ευθυγράμμιση των κλάδων αυτών με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού” για το Κλίμα, η οποία έχει στόχο τη δραστική μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ώστε να διατηρηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας “πολύ κάτω των 2 βαθμών Κελσίου” σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

“Οφείλουμε να πάψουμε να σπαταλάμε πόρους στις επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα και να καθορίσουμε ένα πλαίσιο για τον άνθρακα. Οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη τον κίνδυνο για το κλίμα στις αποφάσεις μας”, κυρίως τις οικονομικές, σημείωσε επίσης.

Ο άνθρακας, το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο τροφοδοτούν περίπου το 80% των εκπομπών των αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Σημειώνοντας ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προσφέρουν τριπλάσιο αριθμό θέσεων εργασίας από αυτές τις βιομηχανίες των ορυκτών καυσίμων, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επικαλέστηκε τα θετικά παραδείγματα των σχεδίων της ΕΕ, της Νότιας Κορέας, αλλά και την επιλογή της Νιγηρίας να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του πλαισίου της για τις επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα.

“Ωστόσο πολλοί δεν έχουν πάρει ακόμη το μήνυμα”, υπογράμμισε ο Γκουτέρες, επικαλούμενος έκθεση για τα σχέδια ανάκαμψης που προβλέπονταν στους κόλπους της G20, η οποία “δείχνει ότι τα διπλάσια χρήματα –χρήματα των φορολογούμενων– δαπανήθηκαν για τα ορυκτά καύσιμα, παρά για καθαρή ενέργεια”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: Tannen Maury/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.