Σε πετρελαϊκές συμμαχίες προσβλέπει το Καράκας

Σε πετρελαϊκές συμμαχίες προσβλέπει το Καράκας

90
Σε πετρελαϊκές συμμαχίες προσβλέπει το Καράκας

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Βενεζουέλας AVN, o υπουργός Βιομηχανιών και Εθνικής Παραγωγής της Βενεζουέλας, Tareck El Aissami, παρουσίασε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου πρόταση για την επαναλειτουργία της συμμαχίας PetroCaribe.

Η PetroCaribe, η οποία συγκροτήθηκε από τη συμμαχία Bolivarian Alliance for the Peoples of Our America (ALBA-TCP), αποτελεί πετρελαϊκή συμμαχία μεταξύ της Βενεζουέλας και 18 κρατών της Καραϊβικής και ιδρύθηκε στις 29 Ιουνίου του 2005 στον λιμένα του La Cruz της Βενεζουέλας. Η συμμαχία περιλαμβάνει την παροχή πετρελαίου από τη Βενεζουέλα στα κράτη της Καραϊβικής, τα οποία αντιμετώπιζαν υψηλά κόστη εισαγωγών.

Η ανακοίνωση της πρότασης έγινε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργικών συμβουλίων των χωρών-μελών του ALBA-TCP, διακρατικής συμμαχίας, με σκοπό τη συνεργασία μεταξύ Λατινικής Αμερικής και κρατών της Καραϊβικής. Στόχος της κυβέρνησης Μαδούρο είναι η ενίσχυση της οικονομίας της Βενεζουέλας, η οποία έχει δεχτεί πολλά χτυπήματα από την πανδημία του κορονοϊού.

Η Βενεζουέλα έχει αναστείλει τον ανεφοδιασμό των περισσότερων κρατών-μελών της Καραϊβικής από το 2018. Κύριος λόγος είναι η σημαντική πτώση της παραγωγής αργού και φυσικού αερίου του λατινοαμερικανικού κράτους, ενώ δεν μπορούν να παραλειφθούν και οι πολιτικές πιέσεις της Ουάσιγκτον προς το Καράκας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το AVN, ο κ. El Aissami δήλωσε ότι η Βενεζουέλα πρέπει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για τη μετάβαση στη μετά Covid εποχή, προκειμένου να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη. Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, ότι ο Covid-19 δεν αποτελεί τη μόνη πηγή προβλημάτων για το Καράκας, καθώς οι τεταμένες σχέσεις με την Ουάσιγκτον έχουν προσθέσει επιπλέον εμπόδια στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.