LNG: Πώς διαμορφώνονται το εμπόριο και οι τιμές

LNG: Πώς διαμορφώνονται το εμπόριο και οι τιμές

172
LNG: Πώς διαμορφώνονται το εμπόριο και οι τιμές

Οι αυστραλιανές εξαγωγές LNG έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς οι τιμές για τα συμβόλαια που συνδέονται με τις τιμές πετρελαίου αλλά και αυτές στη spot αγορά της Ασίας εμφανίζουν σημάδια συνεχούς μείωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι spot τιμές LNG στην Ασία μειώθηκαν στα $1,70/mmBtu στα τέλη Απριλίου, ενώ δεν ξεπέρασαν τα $2,50/mmBtu τον Μάιο και το πρώτο 15ήμερο του Ιουνίου. Το παραπάνω αναφέρεται στο πρόσφατο τριμηνιαίο report του Υπουργείου Βιομηχανίας, Επιστημών, Ενέργειας και Πόρων της Αυστραλίας.

Παράλληλα, στο report σημειώνεται ότι η ραγδαία επέκταση του capacity LNG της χώρας πλησιάζει στο τέλος της και εκτιμάται ότι οι εξαγωγές το 2020-2021 θα ανέλθουν έως τους 80 εκατ. τόνους. Σε ό,τι αφορά τα έσοδα από τις εξαγωγές LNG της Αυστραλίας, αναμένεται ότι το 2020-2021 θα υποχωρήσουν στα $35 δισ. έναντι $47 δισ. το 2019-2020, κυρίως λόγω των μειωμένων τιμών.

«Το παγκόσμιο εμπόριο LNG εκτιμάται ότι θα αυξηθεί φέτος με έναν ρυθμό 1%, λόγω Covid-19, πολύ χαμηλότερα δηλαδή από τις εκτιμήσεις του Μαρτίου», τονίζεται χαρακτηριστικά στο report του αυστραλιανού υπουργείου. Παρά την εκτιμώμενη μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης LNG κατά 4% ‒την πρώτη τα τελευταία έντεκα έτη‒, το εμπόριο θα αυξηθεί φέτος έστω και οριακά.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.