Η νέα στρατηγική του Ιράν για τις εξαγωγές πετρελαίου

Η νέα στρατηγική του Ιράν για τις εξαγωγές πετρελαίου

209
Η νέα στρατηγική του Ιράν για τις εξαγωγές πετρελαίου
Φωτό αρχείου

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το Ιράν σκοπεύει να προβεί σε εξαγωγές πετρελαίου από λιμάνι στον Κόλπο του Ομάν. Σε δήλωσή του σε συνέντευξη Τύπου, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί ανέφερε ότι η Τεχεράνη αποσκοπεί στην πραγματοποίηση εξαγωγών, αποφεύγοντας το Στενό του Ορμούζ. Ο λόγος είναι οι τεταμένες σχέσεις Ιράν-ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επηρεάσει σημαντικά τις εξαγωγές του ιρανικού κράτους.

Η αρχή για τις εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης έγινε το 2018, όταν οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Παράλληλα, η κυβέρνηση Τραμπ προέβη στην επιβολή κυρώσεων σε ιρανικά προϊόντα, δυσχεραίνοντας περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Πρόκειται για στρατηγική απόφαση και σημαντικό βήμα για τη συνέχιση των εξαγωγών πετρελαίου της χώρας», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι: «Αυτή η κίνηση θα διαβεβαιώσει τους αγοραστές πετρελαίου μας ότι το Ιράν θα συνεχίσει να εξάγει πετρέλαιο αν το στενό [του Ορμούζ] κλείσει».

Φωτό: Gerholdt/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.