Κίνα: Με υπογραφή δήλωσης θα πραγματοποιούνται οι εισαγωγές τροφίμων

Κίνα: Με υπογραφή δήλωσης θα πραγματοποιούνται οι εισαγωγές τροφίμων

125
Κίνα: Με υπογραφή δήλωσης θα πραγματοποιούνται οι εισαγωγές τροφίμων

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, οι τελωνειακές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν προς όλους τους εξαγωγείς τροφίμων προς τη χώρα πως θα πρέπει πλέον να πιστοποιούν ότι όλα τα τρόφιμά τους, και ειδικά οι συσκευασίες τους, δεν έχουν έλθει σε επαφή με τον Covid-19.

H υπογραφή της δήλωσης-πιστοποίησης της ασφάλειας των τροφίμων θα αποτελέσει μέσο μείωσης των εκτεταμένων και κοστοβόρων ελέγχων σε τρόφιμα από το ασιατικό κράτος, ενώ παράλληλα θα κινητοποιήσει τους εξαγωγείς τροφίμων ξένης προέλευσης να είναι πιο υπεύθυνοι για την ασφάλεια των προϊόντων τους, δήλωσε ένας εισαγωγέας κρέατος στο Reuters.

Οι τελωνειακές αρχές της Κίνας ανέφεραν ότι είναι έτοιμες να εξασφαλίσουν την υγεία των πολιτών της χώρας σε περίπτωση που ανιχνευθεί ο ιός σε κάποιο από τα εισαγόμενα τρόφιμα.

Ενδεικτικά, το Πεκίνο έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες επικύρωσης της ασφάλειας των εισαγόμενων προς τη χώρα τροφίμων, μετά την ανίχνευση του κορονοϊού σε κρέατα και θαλασσινά την περασμένη εβδομάδα. Μεταξύ της 11ης και 17ης Ιουνίου αναλύθηκαν περισσότερα από 30.000 δείγματα τροφίμων των εν λόγω προϊόντων, καθώς και φρούτων και λαχανικών.

Τέλος, η κίνηση των κινεζικών τελωνιακών αρχών έχει ως στόχο τη μείωση του αριθμού επιπλέον ελέγχων από τους αρμόδιους φορείς της Κίνας, με σημαντικό μερίδιο της ευθύνης απέναντι στο καταναλωτικό κοινό να μετατίθεται πλέον στους εξαγωγείς τροφίμων προς τη χώρα, οι οποίοι θα πρέπει να εγγυώνται την ασφάλεια των τροφίμων τους.

«Είναι πολύ δαπανηρό και χρονοβόρο για τους αρμόδιους κινεζικούς φορείς να ελέγχουν όλα τα προϊόντα. Ζητούν από τους προμηθευτές να υπογράφουν αυτή τη δήλωση, ώστε να μπορούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα», δήλωσε ένας εξαγωγέας κρέατος στο Reuters.

Φωτό: Qilai Shen/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.