Το Μπαγκλαντές καλοβλέπει τις προοπτικές εργασίας στην Αφρική

Το Μπαγκλαντές καλοβλέπει τις προοπτικές εργασίας στην Αφρική

166
Το Μπαγκλαντές καλοβλέπει τις προοπτικές εργασίας στην Αφρική

Οι αρχές του Μπανγκλαντές στρέφουν το βλέμμα στις αγορές εργασίας των αφρικανικών χωρών, καθώς οι θέσεις εργασίας στο εξωτερικό ενδέχεται να μειωθούν στις παραδοσιακές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ασίας εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μπανγκλαντές, Abdul Momen, δήλωσε ότι οι πολίτες της χώρας του αναζητούν νέες θέσεις εργασίας στον γεωργικό τομέα των αφρικανικών χωρών. «Δεν λέμε ότι οι αφρικανικές κυβερνήσεις θα απασχολήσουν τον λαό μας. Αυτό που λέμε είναι ότι οι χώρες της Αφρικής έχουν τεράστια γη, όπου οι πολίτες μας μπορούν να απασχοληθούν». Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Μπανγκλαντές δήλωσε ότι ο κλάδος της γεωργίας θα είναι πολύ σημαντικός για την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία του κορονοϊού. Συγκεκριμένα στάθηκε στις χώρες της Τανζανίας, του Σουδάν, της Ουγκάντας και της Γκάμπιας, όπου υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για επενδύσεις στον γεωργικό τομέα.

Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς αρκετά εκατομμύρια Μπανγκλαντεσιανοί μετανάστες ενδέχεται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους τους επόμενους μήνες, μετά την απώλεια θέσεων εργασίας στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Εκτός αυτού, οι θέσεις εργασίας στο εξωτερικό σε αυτές τις αγορές ενδέχεται επίσης να σημειώσουν απότομη πτώση, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεψε μείωση των εμβασμάτων στο Μπαγλαντές κατά 22% φέτος σε σύγκριση με τα 18 δισ. δολάρια που ελήφθησαν από περίπου ένα εκατομμύριο μετανάστες  πέρυσι.

«Καθώς τώρα επικεντρωνόμαστε στην οικονομική διπλωματία, ζητήσαμε από τους πρεσβευτές μας να αναζητήσουν νέες οδούς. Έχουμε κάποιες αναφορές που υποδηλώνουν ότι, εάν οι επιχειρηματίες μας μπορούν να επενδύσουν σε αυτές τις χώρες, με την πάροδο του χρόνου περίπου 40 εκατ. Μπανγκλαντεσιανοί θα μπορέσουν να βρουν θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Momen.

Περίπου 3-4 εκατ. Μπανγκλαντεσιανοί ζουν στη Νότια Αφρική και πολλοί ακόμα εργάζονται σε άλλες αφρικανικές χώρες, αλλά η Μαύρη Ήπειρος δεν ήταν ποτέ ένας προσοδοφόρος εργασιακός προορισμός.

«Μιλάμε για εξερεύνηση των αφρικανικών αγορών εργασίας εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, αλλά δεν έχουμε εργαστεί πραγματικά επιτόπου. Τώρα, μετά την πανδημία, προσπαθούμε να εξετάσουμε σοβαρά το ζήτημα», δήλωσε αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών που εργάζεται στο γραφείο της Αφρικής.

Ο Sabbir Ahmad, πρεσβευτής του Μπανγκλαντές στη Νότια Αφρική, σημειώνει ότι η χώρα του έχει διπλωματική εκπροσώπηση μόνο σε 30 από τις συνολικά 54 χώρες της Αφρικής. «Πρέπει να αναπτύξουμε σχέσεις με όλες τις χώρες και να βρούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις επιχειρηματικές και εργασιακές σχέσεις», ανέφερε.

Φωτό: Anja/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.