Μεγάλη Βρετανία: Δύο μήνες χωρίς χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Μεγάλη Βρετανία: Δύο μήνες χωρίς χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

113
Μεγάλη Βρετανία: Δύο μήνες χωρίς χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Η Μεγάλη Βρετανία δεν χρησιμοποίησε άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών, εδώ και πάνω από 230 χρόνια, σύμφωνα με δημοσίευμα του businessinsider.com.

Η τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε άνθρακας σε οποιονδήποτε από τους τέσσερις σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στη Βρετανία ήταν στις 10 Απριλίου 2020, σύμφωνα με τον βρετανικό διαχειριστή δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη περίοδο κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο δεν παράγει ενέργεια από ορυκτά καύσιμα από το 1790, την αρχή της Βιομηχανικής Επανάστασης.

thumbnail_image001

Το γράφημα της Drax Electric Insights αποτυπώνει τις μηδενικές ποσότητες άνθρακα που έκαψε η Βρετανία από τις 10 Απριλίου έως και τις 11 Ιουνίου 2020.

Εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας του βρετανικού εθνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας ανέφερε σε δελτίο Τύπου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι «τα μεσάνυχτα απόψε (00:00 την Τετάρτη 10 Ιουνίου) θα συμπληρωθούν 61 ημέρες (ή 1.464 ώρες) από τότε που η τελευταία γεννήτρια άνθρακα βγήκε από το σύστημα».

Η Βρετανία κατέγραψε την πρώτη πλήρη ημέρα μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση κατά την οποία δεν χρησιμοποιήθηκε άνθρακας στις 14 Απριλίου 2017 και έκτοτε ο αριθμός ημερών χωρίς άνθρακα που καταγράφονται κάθε χρόνο αυξάνεται σταθερά.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού στα ταξίδια και στις επιχειρήσεις σημαίνει ότι η ζήτηση ενέργειας έχει μειωθεί σημαντικά, τόσο στη Βρετανία όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανέφερε τον Απρίλιο ότι η ζήτηση ενέργειας θα μπορούσε να μειωθεί σε επίπεδο-ρεκόρ φέτος.

Η πτώση της ζήτησης επέτρεψε στη Βρετανία να προμηθεύει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με ηλεκτρισμό που προέρχεται από φυσικό αέριο από τη Βόρεια Θάλασσα και την ηλιακή ενέργεια.

Ακόμα και πριν από την έξαρση της πανδημίας, η ζήτηση για άνθρακα μειώνεται κάθε χρόνο, καθώς οι περιβαλλοντικές κινήσεις εναντίον της χρήσης ορυκτών καυσίμων κερδίζουν ολοένα και περισσότερους οπαδούς τόσο στη βρετανική κοινωνία αλλά και στην πολιτική ελίτ.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει δεσμευτεί να κλείσει όλους τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας με άνθρακα έως το 2024.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.