Ιαπωνία: Πολυμερής συνεργασία για την ανάπτυξη αυτόνομων πλοίων

Ιαπωνία: Πολυμερής συνεργασία για την ανάπτυξη αυτόνομων πλοίων

179
Ιαπωνία: Πολυμερής συνεργασία για την ανάπτυξη αυτόνομων πλοίων

Το Nippon Foundation, ένας ιδιωτικών συμφερόντων μη κερδοσκοπικός οργανισμός, συνήψε συνεργασία με την Japan Inc., καθώς και με άλλες 40 ιαπωνικές εταιρείες (ναυτιλιακές, ναυπηγικές, κατασκευής εξοπλισμών), για την πραγματοποίηση δοκιμών αυτόνομων πλοίων.

Η συνεργασία περιλαμβάνει δοκιμές θαλάσσιων ταξιδιών για πέντε διαφορετικούς τύπους πλοίων, με σκοπό την καθιέρωση και την ενίσχυση της χρήσης κατάλληλης τεχνολογίας για αυτόνομα πλοία έως το 2025. Στις δοκιμές θα συμμετάσχουν κυρίως επιβατηγά και πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας, συμπεριλαμβανομένων και containerships της Mitsui OSK Lines (MOL), η οποία συμμετέχει ενεργά στο project.

«Στόχος είναι οι ιαπωνικές ναυτιλιακές και ναυπηγικές εταιρείες να συνεργαστούν με εταιρείες πληροφορικής (IT) για τη δημιουργία πρωτοπόρων καινοτομιών σχετικά με τα μη επανδρωμένα πλοία στην Ιαπωνία», δήλωσε ο πρόεδρος του Nippon Foundation, Yohei Sasakawa.

Οι ιαπωνικές εταιρείες έχουν δραστηριοποιηθεί και στο παρελθόν στον τομέα των αυτόνομων πλοίων, αλλά η πρωτοβουλία του Nippon Foundation αποτελεί την πρώτη προσπάθεια σε εθνικό επίπεδο για την ανάπτυξη τεχνολογικών συστημάτων αυτόνομων πλοίων. Παράλληλα, γειτονικές χώρες όπως η Κίνα και η Νότια Κορέα ήδη δραστηριοποιούνται στον τομέα των αυτόνομων πλοίων, ενώ ενδιαφέρον φαίνεται να δείχνουν και κάποιες χώρες της Σκανδιναβίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.