ΕCSA ‒ ETF: Έκκληση για άμεσες αλλαγές πληρωμάτων

ΕCSA ‒ ETF: Έκκληση για άμεσες αλλαγές πληρωμάτων

1028
ΕCSA ‒ ETF: Έκκληση για άμεσες αλλαγές πληρωμάτων

H ΕCSA, o θεσμικός φορέας των ευρωπαϊκών εφοπλιστικών ενώσεων, και η ΕΤF (European Transport Workers’ Federation) καλούν με κοινή τους επιστολή τους υπουργούς Υγείας των χωρών της ΕΕ να βοηθήσουν στην εφαρμογή των πρωτοκόλλων του ΙΜΟ για τις ασφαλείς αλλαγές πληρωμάτων στα λιμάνια της ΕΕ.

Με αφορμή την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας που πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουνίου, η ECSA και το ETF επικεντρώνονται στη σημασία της διασφάλισης οι ναυτικοί να μπορούν να αποβιβαστούν από τα πλοία και να επιστρέψουν στα σπίτια τους χωρίς περαιτέρω προβλήματα. Έτσι, θα διατηρηθεί η κίνηση των βασικών προμηθειών και θα διασφαλιστούν η υγεία, η ασφάλεια και η ευημερία των ναυτικών, αναφέρεται στην επιστολή.

Στην επιστολή υπογραμμίζονται επίσης οι σημαντικές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ναυτικοί, οι οποίοι, λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών, δεν μπορούν να επαναπατριστούν. Επιπροσθέτως, η έλλειψη άμεσων διαδικασιών για τη χορήγηση visas για τα κράτη της συνθήκης του Σένγκεν τούς αποτρέπει από το να μπαρκάρουν στα πλοία.

«Οι υπουργοί Υγείας αναμφίβολα παίζουν σημαντικό ρόλο, μαζί με τους υπουργούς Μεταφορών και Εσωτερικών, στις εθνικές προσπάθειες προς εφαρμογή των πρωτοκόλλων του ΙΜΟ. […] Η ελεύθερη κίνηση ναυτικών και οι αλλαγές πληρωμάτων στα λιμάνια της ΕΕ πρέπει να διευκολυνθούν υπό συνθήκες που διασφαλίζουν την υγεία και ελαχιστοποιούν τους κινδύνους εξάπλωσης του Covid-19», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Martin Dorsman, γενικός γραμματέας της ΕCSA.

O ίδιος πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε επιπλέον καθυστέρηση στις αλλαγές πληρωμάτων θα έχει σφοδρές συνέπειες στην ψυχική υγεία των ναυτικών.

Μπορείτε να διαβάσετε την επιστολή εδώ.

Φωτό: Ali Haider/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.