Πετρέλαιο: Υπό τον φόβο νέας «βουτιάς» στις τιμές

Πετρέλαιο: Υπό τον φόβο νέας «βουτιάς» στις τιμές

337
Πετρέλαιο: Υπό τον φόβο νέας «βουτιάς» στις τιμές

H Goldman Sachs προειδοποιεί για νέα πτώση των τιμών του πετρελαίου μέσα στο 2020, καθώς η παγκόσμια οικονομία θα γνωρίσει σημαντική ύφεση λόγω της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, ο τραπεζικός κολοσσός εκτιμά ότι βραχυπρόθεσμα το Brent θα φτάσει στα $35/βαρέλι, όταν μόλις πρόσφατα είχε ανέλθει στα $43/βαρέλι. Ουσιαστικά οι τιμές του πετρελαίου αντανακλούν την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Στις αρχές του έτους, το Brent βρέθηκε στα $64/βαρέλι, ενώ τον Απρίλιο και ενώ μαινόταν η εξάπλωση του κορονοϊού και η πλειονότητα των χωρών επέβαλαν lockdown, η τιμή του κατρακύλησε στα $19/βαρέλι.

Η Goldman Sachs αναμένει ότι εντός του 2020 η ανάκαμψη της ζήτησης για πετρέλαιο δεν θα είναι τέτοια που να επιτρέπει σημαντική αύξηση των τιμών μαύρου χρυσού. Παράλληλα εκτιμά ότι οι προμήθειες τόσο από τα σχιστολιθικά πεδία των ΗΠΑ όσο και από τη Λιβύη θα αυξηθούν, ασκώντας επιπλέον πιέσεις στις τιμές.

Στο περιβάλλον αυτό, οι πετρελαϊκές εταιρείες είναι αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις, και μάλιστα η BP ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα περικόψει 10.000 θέσεις εργασίας. Ο Bernard Looney, CEO της BP, απέδωσε την απόφαση του πετρελαϊκού κολοσσού στις πολύ χαμηλές τιμές του μαύρου χρυσού από τις αρχές Μαρτίου, οπότε και ξεκίνησαν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, με αποτέλεσμα η οικονομική πορεία της εταιρείας να κινείται στο «κόκκινο». «Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά που χρειαζόμαστε για να επιστρέψουμε σε κερδοφορία. Δαπανούμε πολλά, πολλά περισσότερα από όσα κερδίζουμε», ήταν τα λόγια του κ. Looney.

Ο ίδιος τόνισε, τέλος, ότι οι καθαρές υποχρεώσεις της BP το α΄ τρίμηνο κινήθηκαν στα $6 δισ.

Φωτό: Peter Gonzalez/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.