Ναυτιλία: οι κυβερνοεπιθέσεις στο κόκκινο

Ναυτιλία: οι κυβερνοεπιθέσεις στο κόκκινο

324
Ναυτιλία: οι κυβερνοεπιθέσεις στο κόκκινο

Σύμφωνα με την εταιρεία Naval Dome, που ειδικεύεται σε ζητήματα cybersecurity στη ναυτιλία, ο συνολικός αριθμός κυβερνοεπιθέσεων χτύπησε κόκκινο τον Φεβρουάριο, έχοντας αυξηθεί κατά 400%, υπογραμμίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το πόσο ευάλωτη είναι η ναυτιλία σε τέτοιου είδους επιθέσεις.

Αν και τα κακόβουλα ηλεκτρονικά αποτελούν τον κύριο λόγο της αύξησης των κυβερνοεπιθέσεων, η Naval Dome προσθέτει ότι οι περιορισμοί στα ταξίδια, τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και η υφιστάμενη οικονομική κρίση στέκονται επίσης εμπόδιο στην προστασία των ναυτιλιακών εταιρειών. Ενδεικτικά, μεταξύ των κυβερνοεπιθέσεων υψηλού βεληνεκούς ξεχωρίζουν αυτές των MSC, καθώς και οι δύο κυβερνοεπιθέσεις στο αυστραλιανό Toll Group. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Naval Dome, Itai Sela, οι περιορισμοί που έχει επιβάλει η παγκόσμια κρίση του Covid-19 αναγκάζουν τις εταιρείες λογισμικού να εγκαταστήσουν αυτόνομα συστήματα προστασίας μέσω διαδικτύου, με αποτέλεσμα την παράκαμψη πρωτοκόλλων ασφαλείας από τις εταιρείες, γεγονός που τις καθιστά ευάλωτες σε κυβερνοεπιθέσεις.

Παράλληλα, η εταιρεία παροχής λογισμικών προστασίας McAfee ανέφερε ότι οι κυβερνοεπιθέσεις μέσω cloud σε επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 630%. Σύμφωνα με αναφορά της Dryad Global, οι δράστες ερευνούν τις εταιρείες-θύματά τους πριν προβούν σε επίθεση. Πιο συγκεκριμένα, μια συνήθης τακτική είναι η φαινομενικά αληθής αποστολή email από υψηλόβαθμα στελέχη της εκάστοτε εταιρείας σε υφισταμένους τους.

Σε δήλωσή του τον περασμένο μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος του Toll Group, Thomas Knudsen, τόνισε ότι η σημαντική αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων αποτελεί κίνδυνο για όλες τις ναυτιλιακές εταιρείες, ανεξαρτήτως μεγέθους και βεληνεκούς, καθιστώντας τη συλλογική δράση από επιχειρήσεις και κυβερνήσεις αναγκαία για την αποτελεσματική διαχείριση του φαινομένου.

Φωτό: Ιbrahim Boran/Unspash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.