Ο παροπλισμός containerships σε ιστορικά υψηλά επίπεδα

Ο παροπλισμός containerships σε ιστορικά υψηλά επίπεδα

473
Ο παροπλισμός containerships σε ιστορικά υψηλά επίπεδα

Ο ανενεργός στόλος πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έφτασε στο ιστορικά υψηλότερο επίπεδο του 11,6% επί του συνολικού στόλου τον Μάιο, σύμφωνα με την Alphaliner.

Ο παροπλισμένος στόλος των containerships έφτασε τα 2,72 εκατ. TEUs στις 25 Μαΐου ως αποτέλεσμα του συνδυασμού των blank sailings για τη μετρίαση του αντικτύπου της χαμηλής ζήτησης λόγω του Covid-19 και των πλοίων που έμειναν αναγκαστικά εκτός αγοράς για να εξοπλιστούν με scrubbers.

Περίπου 64 containerships με μεταφορική ικανότητα 571.858 TEUs εξοπλίζονται με scrubbers αυτό το διάστημα, με αποτέλεσμα η προσφορά containerships να κρίνεται διαχειρίσιμη σε σύγκριση με την υπάρχουσα ζήτηση. Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο της Alphaliner, τα πλοία των εταιρειών Maersk και MSC αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του ανενεργού στόλου, με συνολική χωρητικότητα 845.000 TEUs.

Η Alphaliner ανέφερε ότι ο αριθμός των παροπλισμένων πλοίων έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του, καθώς, ενώ πολλές χώρες αρχίζουν σταδιακά να αίρουν τα περιοριστικά μέτρα και η ζήτηση ανακάμπτει, τα εν λόγω πλοία ίσως επιστρέψουν στην αγορά.

«Υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια ότι οι μεταφορείς έχουν υπερεκτιμήσει το επίπεδο συρρίκνωσης της ζήτησης τον Μάιο και οι ελλείψεις προσφερόμενων πλοίων σε ορισμένα δρομολόγια έχουν ήδη αρχίσει να αυξάνουν τις τιμές των ναύλων», ανέφερε η Alphaliner.

Φωτό: Johan Taljaard/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.