LNG: Οι μειώσεις δαπανών, «κλειδί» για την απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς

LNG: Οι μειώσεις δαπανών, «κλειδί» για την απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς

91
LNG: Οι μειώσεις δαπανών, «κλειδί» για την απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς

Η κρατική Qatar Petroleum στοχεύει στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας LNG της χώρας, από 77 εκατ. σε 110 εκατ. τόνους ετησίως έως το 2025. Σε δεύτερη φάση και με την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων της καταριανής εταιρείας, θα προστεθούν επιπλέον 16 εκατ. τόνοι χωρητικότητας έως το 2027.

«Θα προχωρήσουμε πλήρως με τα έργα επέκτασης του North Field», δήλωσε ο Saad al-Kaabi, υπουργός Ενέργειας του Κατάρ και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Qatar Petroleum, κατά τη διάρκεια webinar που διοργανώθηκε από το Επιχειρηματικό Συμβούλιο ΗΠΑ-Κατάρ.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στον κόσμο έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τη μείωση της ζήτησης που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού, αναγκάζοντάς τες να μειώσουν τις δαπάνες και την παραγωγή.

Σύμφωνα με τον Kaabi, η Qatar Petroleum δεν στοχεύει στη μείωση των εξαγωγών LNG λόγω της ασθενέστερης ζήτησης, αλλά θα στραφεί σε μειώσεις των δαπανών. «Σε ένα τέτοιο σενάριο αναγκαστικής περικοπής της παραγωγής λόγω της τιμής, πολλοί άλλοι παραγωγοί θα αναγκαστούν να κλείσουν πριν από το Κατάρ λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής τους, επομένως δεν υπάρχει περίπτωση να περιορίσουμε την παραγωγή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καταριανός αξιωματούχος. Στόχος είναι η μείωση των κεφαλαιακών και λειτουργικών εξόδων κατά 30% τον Ιούνιο.

Η στρατηγική που χαράσσει η Qatar Petroleum, ούσα «παραγωγός χαμηλού κόστους», θα την βοηθήσει να αντέξει τις χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου απορρίπτοντας μια μείωση της παραγωγής.

«Στην πραγματικότητα, πρόκειται να επεκτείνουμε την παραγωγή ίσως και πάνω από τις προβλεπόμενες ποσότητες των 126 εκατ. τόνων ετησίως, εάν και όταν αυτό είναι δυνατό», κατέληξε ο Kaabi.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.