Τροπικός κυκλώνας «χτυπά» τα λιμάνια της δυτικής Ινδίας

Τροπικός κυκλώνας «χτυπά» τα λιμάνια της δυτικής Ινδίας

538
Τροπικός κυκλώνας «χτυπά» τα λιμάνια της δυτικής Ινδίας

Του Δρος Νίκου Μαζαράκη, καθηγητή Ναυτικής Μετεωρολογίας και Client Relations and General Office Manager της StormGeo Greece A.S.

Ένας ασυνήθιστος και καθυστερημένος για την εποχή τροπικός κυκλώνας σχηματίστηκε την Τρίτη 2 Ιουνίου 2020 στη δυτική ακτή της Ινδίας. Ασυνήθιστος, αφού είχε μια εξαιρετικά γρήγορη εξέλιξη από απλό χαμηλό σε τροπικό κυκλώνα μέσα σε ένα 24ωρο, και καθυστερημένος για την εποχή καθώς η συγκεκριμένη περιοχή «βγάζει» τροπικά συστήματα συνήθως ή αργά το φθινόπωρο ή αργά την άνοιξη. Το όνομα που του αποδόθηκε ήταν «Nisarga» και η εξέλιξή του φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί.

εικόνα 1
Πίνακας 1: Τα χαρακτηριστικά του τροπικού κυκλώνα Nisarga και η πρόγνωση έως την Πέμπτη 4 Ιουνίου. (Πηγή πίνακα: FleetDSS)

Η μέγιστη ένταση των ανέμων έφτασε τους 90 κόμβους στις 12:00 UTC την Τετάρτη 3 Ιουνίου, κάτι που τον κατατάσσει στην κατηγορία 3 της 5βάθμιας κλίμακας κατάταξης των τροπικών κυκλώνων Saffir-Simpson. Γιατί όμως ο «Nisarga» δημιούργησε προβλήματα, παρά τον σύντομο χρόνο ζωής του; Η απάντηση βρίσκεται στην πορεία που ακολούθησε, η οποία φαίνεται στο παρακάτω σχήμα και προέρχεται από το πρόγραμμα Bon Voyage System. Ο «Nisarga» έγινε ηπειρωτικός (landfall) την Τετάρτη μεταξύ 06:00 και 12:00 UTC, με την ταχύτητα των ανέμων να ξεπερνά τους 80 κόμβους. Η περιοχή που συνέβη αυτό ήταν το Bankot, το οποίο απέχει 64 nm από τη Mumbai, πρωτεύουσα της επαρχίας Maharashtra, με πληθυσμό 18 εκατ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα 100.000 άνθρωποι εν μέσω πανδημίας να μετακινηθούν σε ασφαλέστερες περιοχές, να υπάρξουν ζημιές στις παράκτιες περιοχές και το μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων της Ινδίας, το Jawaharlal Nehru Port Trust, στα περίχωρα της Βομβάης, να κλείσει για 24 ώρες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ, ο «Nisarga» είναι ο χειρότερος κυκλώνας που έπληξε την περιοχή εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια.

Αναφορικά με την εξέλιξή του, κινούμενος πάνω από την ξηρά θα υποβαθμιστεί σε απλό χαμηλό και οι άνεμοι θα πέσουν κάτω από 30 κόμβους το μεσημέρι της Πέμπτης 4 Ιουνίου.

εικόνα 2
Σχήμα 1: Η πορεία του τροπικού κυκλώνα Nisarga από τη στιγμή που πέρασε πάνω από την ηπειρωτική Ινδία, την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020. Οι γραμμοσκιασμένες περιοχές δείχνουν την πιο πιθανή πορεία που θα ακολουθήσει τις επόμενες 48 ώρες. (Πηγή σχήματος: Bon Voyage System)
Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.