Βόρειο Πέρασμα: Εξέλιξη-ορόσημο για την αύξηση της διακίνησης φορτίων

Βόρειο Πέρασμα: Εξέλιξη-ορόσημο για την αύξηση της διακίνησης φορτίων

306
Βόρειο Πέρασμα: Εξέλιξη-ορόσημο για την αύξηση της διακίνησης φορτίων

Το παγοθραυστικό LNG carrier «Christophe de Margerie», το οποίο διαχειρίζεται η SCF Group, ολοκλήρωσε πρόσφατα τον διάπλου του από το Βόρειο Πέρασμα με προορισμό την Κίνα, μεταφέροντας φορτίο LNG για το Yamal LNG project.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της SCF Group, αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα πλοίο μεγάλης χωρητικότητας καταφέρνει να διασχίσει το Βόρειο Πέρασμα τον Μάιο, οπότε το επίπεδο των πάγων στο ανατολικό κομμάτι του περάσματος είναι τέτοιο, που δεν επιτρέπει τα ταξίδια. Παραδοσιακά, η πλεύση στο ανατολικό κομμάτι του περάσματος ξεκινά τον Ιούλιο. Το ταξίδι από το λιμάνι Sabetta προς το ακρωτήρι Dezhnev διήρκεσε 12 ημέρες και για την ολοκλήρωσή του το «Christophe de Margerie» κάλυψε απόσταση 2.563 ναυτικών μιλίων, με ταχύτητα που κρίθηκε ασφαλής δεδομένων των συνθηκών.

Κατά το ταξίδι του μέσα από το Βόρειο Πέρασμα, το «Christophe de Margerie» συνοδεύτηκε από το πυρηνικό παγοθραυστικό «Yamal» της Atomflot. Το πλοίο διέσχισε με επιτυχία τα πιο δύσκολα τμήματα του περάσματος με τη βοήθεια του «Yamal».

«Εδώ και χρόνια, η SCF Group αναλαμβάνει σταδιακά όλο και δυσκολότερα projects μεταφοράς στις αρκτικές θάλασσες σε συνεργασία με την Atomflot, ρωσικές εταιρείες ενέργειας και τμήματα R&D. Η εταιρεία έχει αποκτήσει μοναδική εμπειρία όσον αφορά την ασφαλή διαχείριση πλοίων μεγάλης χωρητικότητας, που προορίζονται για τα δυσμενή περιβάλλοντα του Βόρειου Περάσματος. Η εκτενής προετοιμασία μάς έχει επιτρέψει να κάνουμε το επόμενο βήμα και να πραγματοποιήσουμε με ασφάλεια αυτό το μοναδικό ταξίδι, σε πλήρη συμφωνία με τη βασική αρχή της SCF «πρώτα η ασφάλεια», δήλωσε ο Sergey Frank, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Sovcomflot.

«Αυτό το επιτυχημένο ταξίδι διαμέσου του Βόρειου Περάσματος, τον Μάιο, μας επιτρέπει να έλθουμε ένα βήμα πιο κοντά στην αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της Βόρειου Περάσματος ως οδού για τη μεταφορά εμπορευμάτων», δήλωσε ο Igor Tonkovidov, πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Sovcomflot.

φδεσε

Το ταξίδι παρείχε εκτενείς πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες πάγου στο ανατολικό τμήμα του Βόρειου Περάσματος, επιτρέποντας τον συντονισμό μεταξύ του «Christophe de Margerie» και του συνοδευτικού παγοθραυστικού «Yamal» υπό ακραίες συνθήκες. Αυτό θα αποδειχθεί πολύτιμο για τον σχεδιασμό λύσεων μεταφοράς για μελλοντικά ενεργειακά projects στην Αρκτική και θα μπορούσε να συμβάλει στην επιτάχυνση της μελλοντικής αύξησης της διακίνησης φορτίων από το Βόρειο Πέρασμα», δήλωσε ο Sergey Gen, πλοίαρχος του «Christophe de Margerie».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.