«Ανοίγουν» οι αλλαγές πληρωμάτων

«Ανοίγουν» οι αλλαγές πληρωμάτων

6059
«Ανοίγουν» οι αλλαγές πληρωμάτων

Οι αλλαγές πληρωμάτων αρχίζουν σταδιακά να τοποθετούνται στην εξίσωση της παγκόσμιας αεροπορικής μεταφοράς, με τη διορία που δόθηκε από τις ναυτεργατικές ενώσεις των ITF και ΙΜΕC (International Maritime Employers’ Council) για τον ασφαλή επαναπατρισμό των ναυτικών να απέχει μόλις δύο εβδομάδες.

Με ήδη περισσότερους από 200.000 ναυτικούς να έχουν ολοκληρώσει τις συμβάσεις τους, η επανέναρξη πτήσεων σε Ινδία, Φιλιππίνες και Κατάρ σταδιακά θα επιτρέπει τις ασφαλείς αλλαγές πληρωμάτων.

Ναυλωμένες πτήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει να εκτελούνται εκτός της Ινδίας, με την Ντόχα και το Κολόμπο να λειτουργούν ως κομβικά αεροδρόμια για τη μεταφορά των ναυτικών σε πλοία, καθώς και για τον επαναπατρισμό τους.

Η Ντόχα και το Κολόμπο αποτελούν αεροπορικούς κόμβους, μέσω των οποίων οι ναυτικοί μπορούν να μπαρκάρουν σε πλοία ή να επιστρέψουν στις πατρίδες τους έπειτα από πολύμηνα ταξίδια. Ειδικότερα, το Κολόμπο συμφώνησε για τη διαμονή έως πέντε ημερών στην πόλη για τους ναυτικούς οι οποίοι σκοπεύουν να επιβιβαστούν σε πλοία που βρίσκονται στο μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο της Σρι Λάνκα, ενώ διαμονή επτά ημερών θα επιτρέπεται σε ναυτικούς που θα αναχωρούν από την πόλη μέσω ναυλωμένης πτήσης. Ομοίως, το Κατάρ επιτρέπει την παραμονή ναυτικών εντός του αεροδρομίου της Ντόχα για 22 ώρες. Πρόσφατα σε webinar της Ιsalos.net αναφορικά με τις αερομεταφορές, την εμπορευματική και ναυτική κίνηση, στελέχη αεροπορικών εταιρειών ανέφεραν ότι, πτήσεις αποκλειστικά για την απρόσκοπτη μετακίνηση των ναυτικών αποτελεί μια καλή ιδέα, της οποίας το κόστος δεν είναι υψηλό και μάλιστα μπορεί να υλοποιηθεί σχετικά άμεσα. Άλλωστε και στο παρελθόν οι αεροπορικές εταιρείες προχώρησαν σε πτήσεις ειδικού σκοπού.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, António Guterres, προετράπη από ενώσεις όπως το International Chamber of Shipping (ICS), το International Trade Union Confederation (ITUC) και το International Transport Workers’ Federation (ITF) να πείσει τα 198 κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών να λάβουν μέτρα για την αποφυγή «ανθρωπιστικής κρίσης», καθώς μέχρι σήμερα 200.000 ναυτικοί παραμένουν εγκλωβισμένοι σε πλοία δίχως να μπορούν να ειστρέψουν στις πατρίδες τους.

«Ο χρόνος λιγοστεύει και πρέπει να δράσουμε άμεσα» αναναφερόταν στην επιστολή των ενώσεων. Η επαναλειτουργία των προαναφερθεισών πτήσεων φαίνεται να είναι το πρώτο βήμα για την επίλυση του ζητήματος.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.