«Μυστήριο» με το πλοίο Akademik Cherskiy στη Βαλτική Θάλασσα

«Μυστήριο» με το πλοίο Akademik Cherskiy στη Βαλτική Θάλασσα

361
«Μυστήριο» με το πλοίο Akademik Cherskiy στη Βαλτική Θάλασσα

Το πλοίο «Akademik Cherskiy» απέπλευσε το πρωί της Πέμπτης 28 Μαΐου από την εγκατάσταση logistics Nord Stream 2 στο λιμάνι Mukran της Γερμανίας, σύμφωνα με δεδομένα από τις πύλες Marine Traffic και Myshiptracking.

Δύο ώρες μετά τον απόπλου, το πλοίο έριξε άγκυρα περίπου 6,5 χλμ. νοτιοανατολικά του λιμανιού.

Δεν είναι άμεσα σαφές τι παρακίνησε το πλοίο να αλλάξει τοποθεσίες. Το Mukran είναι γνωστό ότι περιέχει τους σωλήνες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του Nord Stream 2. Το πλοίο έφτασε στο λιμάνι στις 8 Μαΐου, αφού πέρασε αρκετές ημέρες στο λιμάνι του Baltiysk της Ρωσίας. Εκεί, το πλοίο φέρεται να αναπλήρωσε τις προμήθειές του και να επιβιβάστηκαν σε αυτό επιπλέον μέλη πληρώματος.

Το pipelayer «Akademik Cherskiy» έγινε το πλοίο με τις περισσότερες αναζητήσεις στο Marine Traffic τον Μάιο, καθώς πραγματοποιούσε το μακρύ ταξίδι του από τον Ειρηνικό, περνώντας από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, και διαμέσου των αγγλικών καναλιών και των στενών της Δανίας κατέληξε στη Βαλτική Θάλασσα, σε ένα ταξίδι διάρκειας σχεδόν τριών μηνών.

22655679

Το πλοίο κέρδισε για πρώτη φορά την προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης τον περασμένο Δεκέμβριο, αφότου αποκαλύφθηκε ότι ήταν ένα από τα πλοία που θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν τον αγωγό Nord Stream 2 και αφού η ελβετική εταιρεία AllSeas εγκατέλειψε τα σχέδια υλοποίησης του αγωγού, εν μέσω απειλών για την επιβολή κυρώσεων των ΗΠΑ. Τους μήνες που ακολούθησαν, το πλοίο άλλαξε κατεύθυνση και τον τελικό του προορισμό αρκετές φορές, μεταβάλλοντας συνεχώς πορεία μέσα στη Βαλτική.

Δεν είναι σαφές ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του «Akademik Cherskiy». Μόνο 160 χλμ. απομένουν να κατασκευαστούν για να ολοκληρωθεί ο μήκους 2.400 χλμ. αγωγός, σε ένα έργο συνολικής αξίας 9,5 δισ. ευρώ. Όταν ολοκληρωθεί, ο Nord Stream 2 θα μπορεί να μεταφέρει έως και 55 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία στη Γερμανία, διπλασιάζοντας τη χωρητικότητα του υπάρχοντος δικτύου Nord Stream και μετατρέποντας τη Γερμανία σε σημαντικό περιφερειακό κόμβο φυσικού αερίου.

Την Πέμπτη 28 Μαΐου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θεωρεί τις κυρώσεις έναντι του Nord Stream 2 ως κάτι «εξαιρετικά αρνητικό». Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, οι κυρώσεις αποτελούν απόπειρα των ΗΠΑ για αθέμιτο ανταγωνισμό. Τα σχόλια του Πεσκόφ ήρθαν έπειτα από σχόλια του απερχόμενου πρέσβη των ΗΠΑ στη Γερμανία, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, και την προειδοποίησή του ότι το Κογκρέσο θα μπορούσε να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις.

Η Ρωσία έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει το έργο το αργότερο έως το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.