Μείωση των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων επιδιώκει η Αφρική

Μείωση των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων επιδιώκει η Αφρική

72
Μείωση των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων επιδιώκει η Αφρική

Σύμφωνα με την επίτροπο Αγροτικής Οικονομίας και Γεωργίας του OAU, Josefa Sacko, ο τριπλασιασμός των εγχώριων εμπορικών συναλλαγών αγροτικών προϊόντων αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τις χώρες της Αφρικής και έχει ως σκοπό την ανάπτυξη της γεωργίας και της ασφάλειας των τροφίμων μέχρι το 2025.

Παραδεχόμενη ότι οι εισαγωγές της Αφρικής από άλλες ηπείρους έχουν φτάσει σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα, η επίτροπος εστίασε στην αποτελεσματική εφαρμογή των ελεύθερων συναλλαγών της Αφρικανικής Ηπειρωτικής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (African Continental Free Trade Area ‒ AfCFTA) ως μέσου για την προώθηση της γεωργικής παραγωγής και του εμπορίου, ειδικά στα υποσαχάρια κράτη.

Η επίτροπος δήλωσε επίσης ότι γίνεται προσπάθεια για την υιοθέτηση στρατηγικών που θα μειώσουν μέχρι το 2025 κατά το ήμισυ τις απώλειες μετά τη συγκομιδή, τονίζοντας ότι όσο περισσότερα τρόφιμα «σωθούν», τόσο μικρότερος θα είναι ο όγκος των εισαγωγών από μη αφρικανικά κράτη.

Επιπλέον, στόχος της κ. Sacko είναι η μετατροπή της γεωργίας της ηπείρου από απλό μέσο διαβίωσης σε μια εύρωστη επιχειρηματική δράση, που, ανεξαρτήτως του μεγέθους της κάθε επιχείρησης, θα ενισχύσει το εγχώριο εμπόριο και θα μειώσει το δυσάρεστο φαινόμενο φυγής των νέων της Αφρικής από τη χώρα τους.

Τέλος, η επίτροπος δήλωσε ότι η Αφρικανική Ένωση αποσκοπεί, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, να ενισχύσει την αφρικανική γεωργία για την επίτευξη των στόχων της Διακήρυξης του Malabo καθώς και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων εθνών.

Φωτό: Afrikit/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.