Ρωσία-Τουρκία στον δρόμο νέων εμπορικών συνεργασιών

Ρωσία-Τουρκία στον δρόμο νέων εμπορικών συνεργασιών

265
Ρωσία-Τουρκία στον δρόμο νέων εμπορικών συνεργασιών

Ρωσία και Τουρκία αναζητούν νέους τρόπους για να διευκολύνουν το διμερές εμπόριο και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της ενέργειας εν μέσω πανδημίας.

Άρθρο που δημοσιεύει το δίκτυο Anadolu αναφέρει ότι η Τουρκάλα υπουργός Εμπορίου, Ruhsar Pekcan, και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Alexander Novak, είχαν τηλεδιάσκεψη, όπου συζήτησαν θέματα που σχετίζονται με τον ενεργειακό τομέα, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των ρωσοτουρκικών οικονομικών σχέσεων.

Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να τεθεί σε λειτουργία η πρώτη φάση του έργου πυρηνικής ενέργειας Akkuyu το 2023 αξιολογήθηκαν από τις δύο πλευρές. Παρομοίως, ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με το εμπόριο γεωργικών προϊόντων και την άρση των εμπορικών φραγμών.

Η Pekcan τόνισε ότι η ποσόστωση στις εισαγωγές ντομάτας από την Τουρκία προς τη Ρωσία πρέπει να αρθεί, καθώς αντιβαίνει στο πνεύμα συνεργασίας, και σημείωσε επίσης ότι οι τουρκικές εταιρείες που περιλαμβάνονται στη λίστα αναμονής για εξαγωγή ζωικών προϊόντων στη Ρωσία πρέπει να λάβουν το πράσινο φως.

Το 2016, οι σχέσεις μεταξύ των δύο παρευξείνιων χωρών επιδεινώθηκαν, με τη Μόσχα να επιβάλει σαρωτικούς περιορισμούς στο εμπόριο μετά την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους στη Συρία από τουρκικά μαχητικά. Μετά το γεγονός αυτό, η Τουρκία ήρθε αντιμέτωπη με ένα φουσκωμένο εμπορικό έλλειμμα και απώλειες θέσεων εργασίας. Ωστόσο, η Ρωσία έχει πλέον ανακτήσει το στάτους ως δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, με τον τζίρο του διμερούς εμπορίου να φτάνει τα 26 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.